Panică la Melbourne. Un șofer a intrat cu mașina în trecătorii dintr-o intersecție; 19 răniți

×
Codul embed a fost copiat

A fost panică, joi, la Melbourne, în Australia: o maşină a izbit în plin trecatorii dintr-o intersecţie aglomerată si i-a ranit pe 19 dintre ei.

Poliţia a anunţat că atacul a fost intenţionat, dar nu crede că a fost vorba despre un atac terorist. Două persoane au fost reţinute: şoferul, care pare să aibă probleme psihice şi un tânăr, care filma totul şi avea o geantă plină de cuţite.
 

Cronologia evenimentelor LIVE-TEXT:

UPDATE 14:05: Poliția din Australia a dat publicității informații despre vârsta celor 19 rănite în urma incidentului, patru dintre acestea aflându-se în stare gravă la spital. Printre victime se numără și un preșcolar, despre care autoritățile nu știu cu exactitate dacă se află stare în critică sau stabilă.

Vârsta victimelor:
Un copil de patru ani
Trei persoane în vârstă de 25 de ani
Un bărbat în vârstă de 40 de ani
Un bărbat în vârstă de 43 de ani
Un bărbat în vârstă de 45 de ani
Un bătrân de 83 de ani
O femeie de 30 de ani
O femeie de 35 de ani
O femeie de 47 de ani
Și o alta de 58 de ani

Citește și
autoritati britanice
Complot terorist, dejucat de autoritățile britanice. Patru bărbați au fost arestați
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

UPDATE 14:00: Poliția a confirmat faptul că incidentul NU este un atac terorist

UPDATE 13:30: Premierul Australiei a catalogat incidentul ca fiind „un act malefic și laș efectuat într-o perioadă în care oamenii ar trebui să sărbătoarească și să-și facă cumpărăturile de Crăciun”.

Premierul a lăudat eforturile forțelor de intervenție, despre care spune că au intervenit în „15 secunde”.

UPDATE 13:20: Autoritățile au anunțat că sute de polițiști vor patrula stăzile din Melbourne.

Șoferul primește tratament psihiatric și urmează să fie interogat de ofițeri. „Doctorii vor stabili când va fi în stare să fie interogat. Sperăm să stăm de vorbă cu el cât mai repede posibil”, au declarat polițiștii.

Șoferul, în vârstă de 32 de ani, are descendenți afgani, însă autoritățile sunt de părere că bărbatul nu ar avea legături cu terorismul.

În plus, oficialii au reiterat faptul că cel de-al doilea bărbat reținut nu ar fi avut legătură cu incidentul.

UPDATE 13:00:  Poliția a făcut o corectură și a anunțat că șoferul avea 35 de ani și nu 19, așa cum au declarat inițial. De asemenea, au precizat că bărbatul se află în custodia poliției și primește un tratament pentru probleme psihice.

În prezent, autoritățile susțin că nu au de-a face cu un atac terorist și continuă investigațiile în acest caz.

De asemenea, polițiștii au găsit asupra șoferului un bagaj, în interiorul căruia au descoperit mai multe cuțite.

Poliția s-a corectat și în ceea ce-l privește pe cel de-al doilea bărbat arestat, despre care, inițial, au susținut că era pasager în mașină. Autoritățile susțin că șoferul era singur în autoturismul de teren atunci când a izbit pietonii.

În plus, autoturismul aparținea familiei șoferului, deci aceasta nu a fost furată înainte de incident.

Șoferul era în vizorul polițiștilor, după ce a săvârșit mai multe incidente minore în trafic și a agresat un minor în anul 2010.

Bilanțul victimelor a fost revizuit, ajungându-se la 19 răniți.

UPDATE 12:30: Poliția din Australia a oferit primele informații despre șoferul care a intrat cu mașina în mulțimea de pietoni.

La volanul mașinii se afla un tânăr de 19 ani (ulterior poliția s-a corectat și susțin că șoferul avea 35 de ani), care se află în custodia poliției. În urma incidentului, un ofițer a fost rănit, prezentând plăgi la nivelul umărului și mâinii. Se bănuiește că ofițerul a fost rănit atunci când l-a imobilizat pe individ pentru a-l aresta.

Împreună cu șoferul a fost arestat și un bărbat de 24 de ani, despre care polițiștii susțin că nu ar avea legătură cu incidentul.

UPDATE 11:00: Oficialii orașului Melbourne au oferit o declarație de presă: „În seara aceasta a avut loc un incident teribil. În acest stadiu, detaliile acestui incident nu sunt pe deplin cunoscute.

Ceea ce se știe este că: un vehicul a izbit și rănit pietonii, la colțul străzilor Elizabeth și Flinders. Două persoane se află în custodia poliției.

Serviciile noastre de urgență dețin controlul asupra acestei situații. Avem toată încrederea că vor proteja Melbourne în aceste circumstanțe îngrozitoare.

În acest moment, gândurile noastre se îndreaptă către persoanele afectate și, bineînțeles, vom colabora cu agențiile pentru a oferi sprijin imediat și pe termen lung.”
 

UPDATE 10:50: Oficialii din poliția australiană au avut o conferință de presă, la scurtă vreme după producerea incidentul. Un ofițer de poliție a declarat că autoritățile „au sosit la fața locului la câteva minute după incident și au arestat doi bărbați”, confirmând faptul că ceea ce s-a întâmplat a fost „un act intenționat”.

UPDATE 10:40: Prim ministrul, Malcolm Turnbull a dat asigurări pe Twitter că autoritățile lucrează la securizarea zonei, numind cele întâmplate, „un incident șocant”
 

UPDATE 10:20: Poliția din Australia a declarat că 14 pietoni au fost răniți în timpul incidentului, iar câțiva dintre aceștia se află în stare gravă la spital, scrie The Age.

UPDATE 10:10: Poliția din Australia a confirmat că incidentul este „un act intenționat”, dar au mărturisit că este prea devreme să se pronunțe dacă a fost sau nu un act terorist, scrie BBC.

UPDATE 10:00: Omul politic, Daniel Andrews a scris pe Twitter un mesaj pentru toți cei afectați de „oribilul incident”.

Politicianul le cere oamenilor să evite pe cât posibil zona și îi sfătuiește pe cetățeni să se asigure că cei dragi lor sunt în siguranță. În plus, a lăudat „curajul”serviciilor de urgență.

UPDATE 09:30: 14 persoane au suferit răni, după ce au fost lovite de o mașină de teren, în Melbourne, scrie The Age. Până în prezent, nu se cunoaște exact numărul real al persoanelor care și-au pierdut viața.

De asemenea, aceeași sursă precizează că polițiștii au arestat un al doilea bărbat.

Un ofițer aflat la fața locului ar fi descris incidentul ca fiind un incident terorist, însă acest detaliu nu a fost confimat de autorități.

În urma incidentului, ofițerii nu au adoptat măsurile care se impun în cazul unui atac terorist, iar sirenele de avertizare a populației nu au fost activate.

Ofițierii de poliție au confirmat că mașina nu circula cu viteză în momentul în care a lovit pietonii.

 

Echipele de urgență sosite la fața locului au acordat îngrijiri medicale. 12 persoane au fost primit ajutorul paramedicilor la fața locului, iar alte 2 persoane au fost transportate la spital. Printre victime se numără și un preșcolar, care a fost transportat în stare gravă la spital, scrie The Age

Accidentul s-a produs la intersecția dintre Elizabeth Street și Finders Street, una dintre cele mai aglomerate zone. Martorii povestesc că „zona este extrem de aglomerată”, în special în această perioadă a anului, atunci când oamenii se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă.

 Poliția le cere martorilor să evite zona și să-i anunțe dacă au informații despre incident.

În plus, ofițerii au scris pe Twitter că șoferul a fost arestat, precizând că există date care să incidice un atac terorist.

 

Relatările martorilor

Unul dintre martori a declarat că a observat „mai mulți pietoni zăcând pe carosabil”. „Stăteam și îmi savuram cafeaua când am auzit o bubuitură. Era momentul în care mașina i-a izbit pe oameni”.

Un alt martor susține că „existau o mulțime de oameni îngroziți”, adăugând că peste 30 de polițiști se aflau la locul incidentului.

„Un tip gonea cu mașina și a accelerat în intersecție”, spune un altul.

Poliția investighează cazul.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Bărbat suspectat că intenționa să comită un atentat în Germania, arestat
Bărbat suspectat că intenționa să comită un atentat în Germania, arestat

Un german de 29 de ani suspectat că intenţiona să comită un atentat cu un vehicul-berbece, în numele grupării Stat Islamic (SI), a fost arestat miercuri de forţele speciale ale poliţiei germane, transmite AFP.

Complot terorist, dejucat de autoritățile britanice. Patru bărbați au fost arestați
Complot terorist, dejucat de autoritățile britanice. Patru bărbați au fost arestați

Autorităţile britanice au dejucat un complot terorist care ar fi trebuit să aibă loc de Crăciun.

Un an de la atentatul din Berlin. Angela Merkel se va întâlni, pentru prima dată, cu supraviețuitorii
Un an de la atentatul din Berlin. Angela Merkel se va întâlni, pentru prima dată, cu supraviețuitorii

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni, pentru prima dată, cu supraviețuitorii și familiile victimelor atacului de la Târgul de Crăciun din Berlin, cu o zi înainte de comemorarea unui an de la tragedie.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.