O femeie se revoltă pe autorități mergând 100 de kilometri pe jos. Ce le cere

04-04-2018 21:48


Li Wenzu

O femeie din China a decis să meargă pe jos 100 de kilometri, de la Beijing la Tianjin, în semn de protest față de decizia autorităților de a-l aresta pe soțul ei avocat, în urmă cu 1.000 de zile.

De atunci, aceasta nu a mai auzit nimic despre soarta bărbatului și nici nu știe dacă mai este în viață.

Wang Quanzhang, soțul lui Li Wenzu, a fost reținut în august 2015, în urma unei ofensive a autorităților chineze, prin care peste 200 de activiști au fost aruncați după gratii, scrie BBC News. Activiștii spun că „ofensiva 709” – numită așa după data la care a început, 9 iulie – a fost unul dintre semnalele transmise de președintele Xi Jinping disidenților.

Astfel, la momentul arestărilor, cotidianul de propagandă preciza că unii dintre deținuți sunt „infractori care fac parte dintr-o grupare care au afectat, în mod grav, ordinea socială.”

Înainte să fie arestat, Wang Quanzhang lucra ca avocat și se ocupa plângerile înaintate de persoanele torturate de poliție. Mai mult, el a apărat în instanță membrii unei grupării spirituale Falun Gong, interzisă în China pe motiv că este „un cult diabolic”. Într-un interviu din 2015, el a mărturisit că a fost bătut într-un tribunal, pentru că a contestat decizia unui judecător.

Mulți dintre cei arestați în 7 iulie 2011 au fost condamnați la închisoare cu executare, închisoare cu suspendare sau arest la domiciliu. Wang, însă, este printre cei despre care familia nu a mai auzit nimic.

Din acest motiv, Li Wenzu a decis să pornească într-un marș de 12 zile, prin care vrea să atragă atenția autorităților asupra dispariției soțului ei. De aceea, ea va parcurge pe jos 100 de kilometri până la Tianjin, unde crede că se află soțul ei. Alături de ea va fi o altă soție de avocat, Wang Qiaoling.

„Au abuzat de drepturile noastre. Au arestat persoane nevinovate. Îl țin în închisoare de aproape 1.000 de zile. Cred că e un gest plin de cruzime”, a spus femeia, mărturisind că bănuiește că soțul ei a fost supus torturii.

Ea acuză autoritățile chineze că și-au încălcat propriile legi, pentru că nu i-au permis unui avocat să discute cu soțul ei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: BBC NEWS

VIDEO PROTVPLUS.RO