Numar record de morti in SUA din cauza virusului West Nile

Ultima actualizare: 20-09-2012 09:45
West Nile

Virusul West Nile a provocat moartea a 41 de persoane de la inceputul anului in Statele Unite si infectarea a 1.118 persoane in total, un record de la descoperirea sa in 1999, au anuntat autoritatile americane. 

Numarul persoanelor afectate de acest virus de la inceputul lui 2012 si pana in cea de-a treia saptamana a lunii august, ar putea sa creasca, a avertizat organismul pentru controlul bolilor (Center for Disease Control).

"In mod obisnuit, avem un varf spre jumatatea lui august, dar este nevoie de timp pentru inregistrarea numarului de persoane afectate" de virus si "ne asteptam la noi cazuri in urmatoarele saptamani", a explicat pentru AFP purtatoarea de cuvant a CDC, Candice Burns Hoffman.

Jumatate din cazuri au fost inregistrate in statul Texas (sud), urmat de Mississippi (sud), Louisiana (sud), South Dakota (nord) si Oklahoma (sud). Boala s-a raspandit in special in Dallas si in imprejurimi, iar autoritatile locale au inceput sa pulverizeze, saptamana trecuta, pesticide pentru eradicarea tantarilor purtatori de virus.

In Texas, de la inceputul anului, virusul a provocat moartea a 19 persoane si a infectarea altor 537, potrivit CDC. Circa 323 de persoane afectate risca sa ramana cu sechele la nivel neurologic si in prezent sunt spitalizate. In Louisiana, virusul s-a soldat cu sase morti din 73 de cazuri inregistrate.

In 2011, acesta a provocat moartea a 43 de persoane si infectarea altor 712 pe intreg teritoriul Statelor Unite.

Numarul record de cazuri inregistrate in 2012 ar putea fi determinat de iarna deosebit de calda, primavara precoce si vara calduroasa, potrivit CDC. Dar exista si alti factori care favorizeaza boala si anume pasarile care transporta virusul (transmis ulterior la om prin intermediul tantarilor), numarul tantarilor si comportamentul oamenilor.

Hoffman a amintit ca cea mai buna modalitate de a lupta impotriva virusului este aceea de a folosi substante repelente, de a purta maneci lungi si de a evita iesirile seara, cand tantarii sunt deosebit de activi. Ea a sugerat, de asemenea, sa se goleasca zonele unde se acumuleaza apa, deoarece aici se reproduc insectele.

Virusul West Nile, identificat pentru prima data in Uganda in 1937, poate determina trei forme de reactii la om. In cele mai multe cazuri, acesta trece neobservat dar poate provoca, de asemenea, simptome care seamana cu gripa, iar intr-un numar mic de cazuri poate duce la complicatii cum ar fi meningita si encefalita. Boala poate fi mortala in acest caz. Pentru moment nu exista un tratament specific pentru aceasta boala, iar 80 la suta dintre persoanele infectate nu prezinta niciun simptom.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO