Noua morti si mii de zboruri anulate. Cum arata cea mai puternica furtuna de zapada din ultimul deceniu in sudul SUA

statele unite

Dupa ce a lovit sudul Statelor Unite, o violenta furtuna de gheata ameninta acum statele de pe coasta de est.

Vantul si ploaia inghetata au lasat fara electricitate 350.000 de locuinte. Accidentele rutiere au lasat in urma noua morti, iar cateva mii de zboruri au fost anulate pe marile aeroporturi.

Din Texas pana in Alabama si Georgia, statele din sud si sud-est au dat piept, pentru a doua oara de la inceputul anului, cu o furtuna necrutatoare. O combinatie periculoasa de ninsoare, ploaie inghetata si vant puternic.

"Locuiesc aici de la inceputul anilor '80 si nicioadata nu am mai vazut asa ceva. Este ceva neobisnuit cu siguranta" a explicat un locuitor.

Citește și
frig
O femeie din statul american Oregon a petrecut 18 ore in frig dupa ce si-a prins mana sub capota masinii
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Dupa prima zapada, am inceput sa ne pierdem entuziasmul" a povestit un alt american.

In mai multe orase din Georgia a fost decretata stare de urgenta, pentru deblocarea rapida a ajutoarelor federale.

In urma cu doua saptamani, ninsorile au paralizat traficul in Atlanta, iar autoritatile au fost acuzate de incompenta. Drept urmare, acum, averismente pe un ton grav au venit din timp.

"Nu este o gluma, nu este un test. Este o treaba serioasa", a declarat Nathan Deal, guvernatorul statului Georgia.

Multi soferi au ascultat si au ramas acasa, asa ca unele sosele au fost goale. Totusi nu au lipsit accidentele rutiere, soldate in multe cazuri cu victime.

Meteorologii au vorbit despre un fenomen neobisnuit pentru aceste regiuni unde iernile sunt de obicei blande.

"Acestea ar putea sa fie cea mai puternica furtuna de zapada care s-a abatut in ultimul deceniu asupra statelor din sud-est", au avertizat specialistii.

Vantul a pus la pamant copaci, stalpi de electricitate si a lasat in intuneric cateva sute de mii de locuitori. In drumul sau spre est, apoi spre nord-est, furtuna va aduce vant puternic si ninsori la Washington si New York.

Vremea rea se muta in nord
O noua furtuna de zapada, anuntata ca una dintre cele mai importante din aceasta iarna, a inceput la Washington miercuri seara, dupa ce a traversat sud-estul tarii, privand de electricitate sute de mii de locuinte americane.

Stratul de zapada ar putea atinge 30 de centimetri joi, potrivit meteorologilor de la The Washington Post, care transmit prin mesaje postate pe Twitter, pe contul @capitalweather, evolutia situatiei.

Scolile din capitala, la fel ca cele din statul vecin Maryland, sunt inchise joi. O serie de audieri prevazute joi in Senat au fost anulate.

Furtuna de zapada, care ar putea sa fie, potrivit serviciilor meteorologice, cea mai importanta inregistrata in aceasta iarna deja "bogata" in evenimente similare, a inceput sa-si faca resimtite efectele in noaptea de marti spre miercuri, in sud-estul tarii, si urmeaza sa avanseze catre nord.

Obama a dat asigurari ca FEMA, insarcinata cu situatiile de urgenta, a creat un Centru de coordonare a reactiei la nivel national, la Washington, si unul la Atlanta, tinand la dispozitie generatoare, ratii, apa si paturi, la Augusta, in Georgia.



Cupola de curenti reci

Vremea rea inregistrata saptamana aceasta in Statele Unite a antrenat anularea a aproape 7.000 de zboruri in intreaga tara, iar site-ul specializat flightaware.com anunta anularea a peste 4.100 de zboruri joi.

Aeroportul international Hartsfield-Jackson din capitala Georgiei, Atlanta, cel mai important ca trafic in lume, a anulat miercuri aproape toate cele 2.500 de zboruri zilnice, potrivit ziarului Atlanta Herald Constitution.

NWS avertizeaza de mai multe zile cu privire la o "cupola uriasa" de curenti de aer rece, veniti din Arctica si care urmeaza sa se instaleze in partea de est a Statelor Unite, creand o "furtuna glaciala", susceptibila sa "paralizeze" numeroase state, din Georgia si South Carolina si pana in regiuni situate in nord.
Alerte de tornade au fost lansate in Florida, din cauza intalnirii acestui aer glacial cu cel de la tropice, potrivit The Weather Channel.

"Acumularile de gheata vor fi incredibile, daca nu cumva vor atinge un nivel istoric", a subliniat NWS, adaugand ca un strat de zapada de pana la 30 de centimetri s-ar putea inregistra, joi, in New England.

In anumite parti din Georgia, care se confrunta rar cu asemenea temperaturi glaciale, stratul de zapada ar putea tinge 25 de centimetri sau mai mult.

Pentru a evita haosul de acum doua saptamani, guvernatorul Georgiei Nathan Deal a declarat inca de marti starea de urgenta si a mobilizat o adevarata armada de camioane care sa imprastie sare pe drumuri inainte de venirea furtunii.

O serie de localitati din regiune pregateau adaposturi de urgenta in biserici sau centre de agrement, in care populatia sa se poata refugia in cazul intreruperii curentului.

Iarna este dura in acest an in Statele Unite si are, uneori, consecinte neasteptate. Societatea ADP a dat asigurari saptamana trecuta ca aceste conditii meteorologice nefavorabile au afectat cresterea in domeniul locurilor de munca, iar pretul petrolului, folosit pentru incalzire, a crescut.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Furtuna de zapada
Furtuna de zapada "catastrofica" si stare de urgenta in sudul SUA. Peste 100 de milioane de americani, afectati

Sudul Statelor Unite a fost avertizat de meteorologi ca va fi lovit de o furtuna de zapada "catastrofica", relateaza Los Angeles Times. Vremea rea se va extinde si in statele din nord-est, afectand peste 100 de milioane de americani.

O femeie din statul american Oregon a petrecut 18 ore in frig dupa ce si-a prins mana sub capota masinii
O femeie din statul american Oregon a petrecut 18 ore in frig dupa ce si-a prins mana sub capota masinii

O femeie in varsta de 70 de ani din statul american Oregon a ramas blocata afara, in frig, timp de 18 ore, dupa ce si-a prins mana in capota masinii si nu s-a putut elibera.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.