Notița incendiară a unui consilier al lui Trump. Unde trimit SUA 5000 de soldați

Ultima actualizare: 29-01-2019 21:21

Consilierul pe probleme de securitate al lui Donald Trump a ridicat semne de întrebare, când a apărut la o conferinţă de presă cu o notiţă la vedere. Pe foaia fotografiată de jurnalişti scria "5000 de soldaţi în Columbia", ţară vecină cu Venezuela.

Secretarul interimar al apărării al SUA, Patrick Shanahan, a refuzat marţi să confirme eventualitatea desfăşurării, pe fondul crizei venezuelene, a unui contingent militar în Columbia, după cum a lăsat "în mod accidental" să se înţeleagă, cu o zi înainte, consilierul pentru probleme de securitate al Casei Albe, John Bolton, relatează AFP.

Un rând mâzgălit pe un bloc-notes pe care Bolton îl ţinea în mână, luni, în timpul unei conferinţe de presă a atras atenţia: "5.000 de soldaţi desfăşuraţi în Columbia", ţară vecină Venezuelei, se putea citi dacă te uitai mai de aproape.

"Nu am abordat acest subiect cu secretarul Bolton", a răspuns Shanahan întrebat dacă este într-adevăr prevăzută desfăşurarea a mii de soldaţi americani în Columbia, Venezuela fiind în prezent cufundată într-o gravă criză ce alimentează temeri cu privire la o spirală a violenţei.

Întrebat de mai multe ori cu privire la eventualitatea unei asemenea desfăşurări, secretarul interimar al apărării a păstrat tăcerea: "Nu voi face niciun comentariu cu privire la aceasta".

John Bolton a reafirmat cu o zi înainte, în faţa jurnaliştilor, după cum a făcut şi preşedintele Donald Trump săptămâna trecută, că "toate opţiunile" se află pe masă în ceea ce priveşte Venezuela.

Anunţând sancţiuni împotriva companiei petroliere naţionale venezuelene PDVSA, Washingtonul şi-a accentuat presiunea asupra regimului lui Nicolas Maduro, la cinci zile după ce l-a recunoscut pe preşedintele parlamentului Juan Guaido preşedinte interimar al Venezuelei.

Circa 200 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în prezent în Columbia, ţară cu care SUA a stabilit în ultimele decenii relaţii strânse în materie de securitate.

Shanahan a preluat în ianuarie conducerea Pentagonului, după demisia răsunătoare a lui Jim Mattis, care avea puternice dezacorduri cu preşedintele Trump, în special asupra retragerii trupelor americane din Siria.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO