Noi restricții în Italia, anunțate pentru perioada sărbătorilor. Carantină pe timpul nopții de Revelion

04-12-2020 19:23


Premierul italian a anunțat noi restricții pentru perioada sărbătorilor, în ziua cu cel mai mare număr de decese asociate cu Covid de la izbucnirea pandemiei: peste 990.

Au fost depistate în numai 24 de ore și peste 23.200 de cazuri de infectare în Italia. Pe de altă parte, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a spus că le va cere americanilor să poarte mască în primele 100 de zile ale mandatului său prezidențial. Biden este convins că astfel va urma o "reducere semnificativă" a cazurilor de infectare cu coronavirus.

Îngrijorat că restricțiile adoptate în Germania încă de la începutul lunii noiembrie nu au dat rezultatele așteptate, șeful Institutului Robert Koch și-a acuzat voalat compatrioții că nu respectă întru totul măsurile de protecție.

Lothar Wieler, șeful Institutului Robert Koch: „Încă se infectează mult prea mulți germani, cifrele rămân mult prea mari. Suntem pe un platou, dar cifrele nu scad semnificativ. De aceea insist: măsura de prevenție cea mai eficientă rămâne evitarea interacțiunilor sociale.”

După ce Italia a raportat joi 993 de decese provocate de COVID, șeful guvernului de la Roma a anunțat noi restricții în perioada sărbătorilor. Inclusiv carantina pe timp de noapte, în ajun de Crăciun și de Revelion.

Giuseppe Conte, prim-ministrul Italiei: „Mai avem mult de tras până să învingem pandemia. Este imperativ să evitam al treilea val care ar putea lovi chiar în ianuarie. Și care poate fi la fel de violent precum primul și al doilea. Din 21 decembrie până pe 6 ianuarie, orice deplasare dintr-o regiune în alta este strict interzisă, chiar și către propria reședință de vacanță. Și atenție, pe 25 și 26 decembrie, precum și pe 1 ianuarie e interzisă circulația dintr-un oraș în altul.”

Între timp, Austria a început testarea în masă pentru coronavirus, o măsură prin care autoritățile speră să evite un lockdown dur în viitor. La Viena a fost amenjat cu ajutorul armatei un centru imens de testare cu 170 de linii.

Este vorba de teste rapide pentru antigeni. În cazul unui rezultat pozitiv, urmează și un test obișnuit PCR, cu rezultatul în 24 de ore. În caz de confirmare, contactii persoanei infectate vor intra în carantină la domiciliu. Potrivit autorităților, Viena are o capacitate de testare de 270.000 de persoane pe zi.

Nicăieri însă nu stau lucrurile mai rău ca în Statele Unite. Americanii doboară zilnic recorduri pe toate planurile: decese, infectări și număr de spitalizați. Astfel, numărul total al celor răpuși de COVID se apropie de 280 de mii, iar Centrul American pentru prevenirea și controlul bolilor preconizează încă 55 de mii de victime până la Crăciun. În acest moment, peste 100 de mii de americani cu forme grave sunt internați.

Gov. Laura Kelly, Kansas: „Nu mai avem niciun pat liber la terapie intensivă în regiunea de sud-vest a statului Kansas.”

Michael Osterholm, Univ. of Minnesota: „Tot mai multe spitale din țară sunt pe punctul de a nu mai putea primi pacienți. Asta e faza în care numărul deceselor o ia razna.”

Pentru a găsi o strategie eficientă în tot acest dezastru, președintele ales Joe Biden s-a întâlnit cu epidemiologul Anthony Fauci.

Biden: „I-am cerut (doctorului Anthony Fauci) să-și păstreze rolul ocupat în ultimele administrații prezidențiale. Și i-am cerut să fie principalul meu consilier medical și parte a echipei de criza anti-COVID.”

Noua strategie a echipei Biden-Harris va fi aplicata încă din prima zi de mandat.

Biden: „Intenția mea este că, din ziua Învestiturii, să cer americanilor să poarte mască pentru 100 de zile. Doar 100 de zile, nu pentru totdeauna.”

Biden a spus că se va vaccina în public. La fel au promis Barack Obama, George Walker Bush și Bill Clinton.


VIDEO PROTVPLUS.RO