Noi mitinguri in Spania si Italia impotriva masurilor de austeritate.Chiar si politistii protesteaza


Ultimul update: Miercuri 31 Octombrie 2012 07:07
Data publicarii: Duminica 28 Octombrie 2012 07:33
Categorie: Stiri externe
proteste Spania, Madrid

Noi protese impotriva austeritatii in Italia, unde zeci de mii de oameni au iesit pe strazi, satui de taierile salariale si de taxele tot mai mari. Ei au numit ziua de sambata ziua "Fara Monti".

In Roma, protestatarii au blocat o autostrada si au arborat un afis care o infatisa pe Angela Merkel in uniforma armatei naziste.

In tot acest timp, in orasul Riva Del Garda, unde premierul Mario Monti se afla intr-o vizita oficiala, au avut loc ciocniri violente intre oamenii iesiti in strada si fortele de ordine.

Fortele de ordine au fost nevoite sa foloseasca bastoanele si gaze lacrimogene pentru a domoli multimea dezlantuita.

Din 2011, de cand a preluat conducerea guvernului de la Silvio Berlusconi, Mario Monti a dus o politica bazata pe reforme structurale, axata pe masuri de austeritate si mariri de taxe.

Deciziile sale au adus stabilitate pietei finaciare si au redus datoria externa a Italiei, dar l-au transformat in ochii italienilor intr-un adevarat inamic public.

Si in Spania, mii de oameni nemultumiti au iesit in strada. Conform ultimelor statististici, un spaniol din 4 nu are un loc de munca, dupa ce rata somajului a atins cifra alarmanta de 25 %.

Dupa ce au marsaluit vreme de cateva ore pe strazile Madridului, protestatarii au ajuns in fata sediului Parlamentului.

Aici au stat vreme de 1 minut in liniste totala, cu spatele intors la cladire, in semn de protest impotriva deciziilor luate de guvernanti.

Ei ii acuza pe parlamentari ca ii obliga sa plateasca o datorie care este de fapt a bancilor si a sectorului privat.

Cu putin timp inainte, peste 3.000 de politisti au luat cu asalt strazile capitalei spaniole, pentru a-si arata nemultumirea fata de reducerile salariale, dar mai ales fata de decizia guvernului de a taia bonusurile de Craciun si de a micsoara concediile de sarbatori de la 7 la 3 zile.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO