New York Times: Misiunea Rusiei la sediul NATO va fi redusa. In delegatie s-ar afla spioni rusi


Ultimul update: Luni 13 Aprilie 2015 08:47
Data publicarii: Vineri 10 Aprilie 2015 14:45
Categorie: Stiri externe
kremlin

Misiunea Rusiei la sediul NATO din Bruxelles, care numara pana acum mai mult de 50 de persoane, va fi redusa la 30, relateaza New York Times.

Delegatia rusa la sediul Aliantei Nord-Atlantice din Bruxelles are in prezent o componenta mai numeroasa decat delegatiile din alte tari membre NATO, releva publicatia americana. Pana acum, misiunea Rusiei la NATO parea in mod curios neafectata de aceasta deteriorare a relatiilor dintre cele doua parti.

Situatia s-a schimbat dupa o evaluare confidentiala facuta de Comitetul civil pentru informatii al Aliantei care a ajuns la concluzia ca agenti ai serviciilor secrete de la Moscova fac parte din delegatia rusa la NATO, relateaza Agerpres.

Motivul oficial invocat pentru reducerea misiunii ruse vizeaza "eforturi administrative de limitare a delegatiilor tarilor partenere in legatura cu transferul la noul sediu" al Aliantei Nord-Atlantice.

Informatia ca din componenta misiunii ruse ar face parte agentii ai serviciilor secrete de la Moscova nu a socat pe nimeni, au declarat oficiali occidentali pentru ziarul mentionat, care au estimat ca este putin probabil ca reducerea dimensiunii delegatiei ruse la sediul NATO din Bruxelles sa elimine complet riscul de spionaj din partea Rusiei.

Dar, in acest mod, spun ei, problema este mai usor de gestionat. In plus, acum cand cooperarea dintre Rusia si NATO este suspendata, delegatia rusa are mai multe persoane decat ar avea, probabil, nevoie.

Informata inca de saptamana trecuta asupra acestei decizii, misiunea Rusiei la NATO nu s-a grabit sa faca vreun comentariu. Un purtator de cuvant al misiunii a spus ca o pozitie oficiala in acest sens va fi exprimat de seful misiunii Rusiei la sediul Aliantei Nord-Atlantice din Bruxelles, Aleksandr Grusko.

Dar nu numai Rusia, ci si alte tari partenere au fost informate in legatura cu decizia reducerii componentei delegatiilor la sediul NATO din Bruxelles. Alianta a decis sa reduca la 30 numarul diplomatilor acreditati, justificand aceasta decizie prin necesitatea de a controla raporturile sale cu cele 41 de state partenere . 'Este o masura practica care se refera la toti partenerii NATO de la sediul Aliantei, inclusiv Rusia', a subliniat adjunctul purtatorului de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, Carmen Romero.

Tarile partenere NATO, carora Alianta le-a pus in vedere reducerea misiunii lor de la sediul Organizatiei din Bruxelles la 30 de persoane, ar trebui s-o faca pana la sfarsitul anului 2015, a declarat vineri pentru Ria Novosti, un responsabil NATO, sub rezerva anonimatului. 'Au termen de noua luni', a spus oficialul citat.

Moscova: Incercarea NATO de a limita misiunea Rusiei la Bruxelles, ecou al Razboiului Rece

"Aceasta decizie este foarte stranie si aminteste puternic de perioada Razboiului Rece", a spus Alexei Meskov, adjunct al ministrului rus de externe, dupa ce Alianta Nord-Atlantica a anuntat ca, pana la sfarsitul acestui an, la Misiunea Rusiei pe langa NATO vor putea fi acreditati cel mult 30 de diplomati, masura aplicandu-se pentru toate statele partenere ale Aliantei.

Sursa: Agerpres

Tags: rusia, nato,

VIDEO PROTVPLUS.RO