NY Post: Iranul avertizeaza ca ar putea fi declansat Al Treilea Razboi Mondial daca Trump nu respecta pactul nuclear

Trump - Agerpres

Tensiunile dintre SUA si Iran cresc dupa ce Donald Trump a fost ales presedinte.

Acordul international asupra programului nuclear ar putea fi in pericol, daca Trump nu este de acord cu intelegerea dintre Iran si Washington, scrie New York Post. Publicatia americana se teme chiar ca Iranul ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial daca tensiunile vor creste.

"Judecand dupa felul de a fi al lui Donald Trump si faptul ca el masoara costurile fiecaror actiuni in bani, suntem de parere ca nu va recurge la masuri extreme impotriva tarii noastre" a declarat Hossein Dehghan, Ministrul Apararii al Iranului, la o conferinta organizata duminica, in Teheran. Acesta a mai avertizat ca atat Iranul cat si alte tari din Orientul Mijlociu ar putea fi in pericol daca Donald Trump isi va tine promisiunile din timpul campaniei.  Astfel, republicanul a promis in cadrul campaniei electorale ca va anula aceasta reglementare internationala, calificata drept 'cel mai rau acord negociat vreodata'.

"Inamicii ar putea porni un razboi impotriva noastra bazat strict pe calcule false si luand in considerare doar capacitatile lor financiare. Un astfel de razboi ar insemna distrugerea regimului sionist (n.r. Israel) si ar arunca intr-o prapastie intreaga regiune si asta ar duce catre un razboi mondial" a mai declarat acesta, conform New York Post.


Premierul israelian intentioneaza sa abordeze problema Iranului cu Donald Trump

Citește și
Donald Trump
Donald Trump l-a desemnat secretar de stat pe Rex Tillerson. Corporatistul a fost decorat in 2013 de Vladimir Putin
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat ca doreste sa discute despre Iran si acordul international asupra progranului nuclear al acestuia cu viitorul presedinte al SUA, Donald Trump, considerat 'sustinator' al Israelului, informeaza AFP.

“Mi-ar placea sa discut cu presedintele” ales Donald Trump despre Iran, a afirmat conducatorul israelian in emisiunea '60 de minute' difuzata duminica seara de canalul CBS.

"Eu il cunosc foarte bine si atitudinea sa, sprijinul sau pentru Israel sunt clare", a adaugat Netanyahu referindu-se la presedintele ales american.

Daca acordul cu privire la programul nuclear este anulat, 'optiunile pe care le avem sunt mai numeroase decat se crede. Mult mai multe. Si as vorbi despre asta cu presedintele Trump', a declarat premierul israelian, evocand 'cinci' optiuni, dar fara sa le detalieze.

Trump a numit in cabinetul sau mai multi adversari declarati ai Iranului, incepand cu viitorul ministru al apararii, James Mattis, si viitorul director al CIA, Mike Pompeo.

Benjamin Netanyahu este un opozant ferm al acordului incheiat la Viena in iulie 2015 intre Teheran si marile puteri (SUA, Rusia, China, Franta, Regatul Unit si Germania, sub egida Uniunii Europene), care urmareste sa garanteze natura pasnica a programului nuclear iranian in schimbul unei ridicari progresive a sanctiunilor economice.

Presedintele american in exercitiu, Barack Obama, a jucat un rol major in incheierea acordului, dar succesorul sau - Donald Trump - a promis in cadrul campaniei electorale ca va anula aceasta reglementare internationala, calificata drept 'cel mai rau acord negociat vreodata'.

Comunitatea internationala - inclusiv cei mai inversunati adversari ai Iranului, ca Israelul si Arabia Saudita - recunosc ca Teheranul a respectat pana in prezent termenii acordului de la Viena.
 

Presedintele iranian nu ii va permite republicanului Donald Trump sa rupa acordul nuclear dintre Teheran si Washington

Presedintele Hassan Rouhani a declarat marti dimineata ca nu ii va permite republicanului Donald Trump sa distruga acordul nuclear dintre Teheran si Washington, care a dus la ridicarea treptata a sanctiunilor economice internationale impotriva Republicii Islamice. Rouhani a amenintat ca vor exista consecinte pentru Washington, transmite Reuters.

Miliardarul republican a promis in timpul campaniei electorala ca va renunta la acordul nuclear semnat de zece puteri ale lumii cu Teheranul. Potrivit acestui acord, iranienii au acceptat sa-si reduca programul nuclear controversat in schimbul ridicarii treptate a sanctiunilor internationale.

Insa, Donald Trump a acuzat ca este vorba de ”cel mai ingrozitor acord negociat vreodata”.

”El vrea sa faca multe lucruri, dar niciuna dintre actiunile sale nu va avea un impact asupra noastra. Credeti ca va rupe acordul JCPOA? Credeti ca noi si natiunea noastra ii vom permite sa faca asa ceva?” a declarat Rouhani intr-un discurs de la Universitatea din Teheran.

Analistii politici au sustinut ca Statele Unite ar putea sa-si inaspreasca pozitia in raport cu Iran odata ce miliardarul republican ajunge la Casa Alba. O asemenea miscare ar da mai multa putere conservatorilor de pe scena politica iraniana, printre care se numara in special rivalii lui Rouhani.

Ayatollahul Khamenei a amenintat in urma cu doua saptamani ca vor exista masuri de retaliere din partea executivului iranian, daca Statele Unite decid sa prelungeasca cu zece ani sanctiunile economice impotriva Teheranului.

Insa, legislatia de prelugire a sanctiunilor a trecut fara nicio problema de Congresul SUA. Aceasta lege trebuie sa fie doar semnata de presedintele Barack Obama.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Donald Trump, declarat castigator si dupa renumararea voturilor din Wisconsin. Cu cat a crescut avansul fata de Hillary
Donald Trump, declarat castigator si dupa renumararea voturilor din Wisconsin. Cu cat a crescut avansul fata de Hillary

Dupa 12 zile si aproape trei milioane de buletine de vot numarate din nou, republicanul Donald Trump a fost declarat invingator la prezidentialele americane in statul Wisconsin, au anuntat luni autoritatile din acest fost bastion democrat, potrivit AFP.

Donald Trump l-a desemnat secretar de stat pe Rex Tillerson. Corporatistul a fost decorat in 2013 de Vladimir Putin
Donald Trump l-a desemnat secretar de stat pe Rex Tillerson. Corporatistul a fost decorat in 2013 de Vladimir Putin

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a desemnat pe directorul general al concernului ExxonMobil, Rex Tillerson, in functia de secretar de stat in viitoarea administratie de la Washington.

Prima reactie a lui Donald Trump, dupa ce CIA sustine ca Rusia l-a ajutat sa castige alegerile.
Prima reactie a lui Donald Trump, dupa ce CIA sustine ca Rusia l-a ajutat sa castige alegerile. "Este ridicol"

 Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca 'nu crede' in concluziile Agentiei Centrale de Informatii (CIA) potrivit carora Rusia ar fi intervenit in alegerile pentru Casa Alba in favoarea sa, transmit duminica Reuters si AFP.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video
Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video

O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.