Navalnîi aduce noi acuzaţii la adresa lui Putin: „Dezvoltă noi versiuni ale acestor arme chimice”

Ultima actualizare: 20-10-2020 10:09

Abia trecut pe lângă moarte, opozantul rus Aleksei Navalnîi aduce noi acuzaţii la adresa liderului de la Kremlin.

Într-un interviu acordat în Berlin postului american CBS, Navalnîi îl acuză explicit pe preşedintele rus că este responsabil direct de otrăvirea sa cu agentul neurotoxic Novichock.

Aleksei Navalnîi: „E pură speculaţie, dar cred că mi-au pus Novichock pe haine, am atins substanţa când m-am îmbrăcat şi apoi am pus mâna pe sticlă să beau apă, pentru că au detectat Novichcok pe sticlă, nu în sticlă, nu în apă”.

În prezent, Navalnîi se află sub protecţia poliţiei germane, dar este hotărât să se întoarcă la Moscova peste câteva luni şi să-şi reia campania de demascare a corupţiei regimului Putin.

Lesley Stahl, CBS: „Erai de mult timp considerat omul care nu se teme de nimic. Dar nu te gândeşti niciodată că îţi pui în pericol familia?"

Aleksei Navalnîi: „Asta e cea mai grea parte. Eu personal nu mă tem. Dar dacă ar fi lăsat Novichock pe clanţa de la intrarea în casă? Undeva unde puneau mâna şi copiii mei. Însă convingerea mea rămâne că trebuie să-i înfruntăm pe aceşti oameni pentru că ei nu se vor opri niciodată”.

Iniţial, un laborator militar german a confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu Novichock, un agent de zece ori mai toxic decât gazul sarin. Ulterior, identitatea substanţei a fost confirmată de alte două laboratoare: unul francez şi altul suedez.

Potrivit tratatelor internaţional semnate, statul rus nici n-ar trebui să mai deţină asemenea arme chimice.

Aleksei Navalnîi: „Este probabil cel mai toxic agent neurochimic inventat de oameni. Şi era de un tip nou, ceea ce dovedeşte că Putin dezvoltă noi versiuni ale acestor arme chimice, deşi e interzis”.

Lesley Stahl, CBS: „Ruşii au declarat că au distrus toate stocurile de arme chimice”.

Aleksei Navalnîi: „Şi de asta neagă tot. Altminteri, ar însemna că încă au Novichock. Nu doar că încalcă Tratatul păstrând substanţa, dar chiar au îmbunătăţit-o. Cred că (Vladimir) Putin s-a folosit de Novichock cu dublu scop: să mă ucidă pe mine şi să-i înspăimânte şi pe alţii. E înfricoşător, iar Putin savurează asta”.

După ce a investigat ani de zile corupţia celor care fac parte din toate eşaloanele puterii ruse, Navalnîi este convins că Putin este avid după bani.

Lesley Stahl, CBS: „Faci recuperare în fiecare zi?”
Aleksei Navalnîi: „Da, reînvăţ de la zero să mă mişc. Mă simt cam ca Omul de Tinichea din „Vrăjitorul din Oz”, pentru că mi-am pierdut complet flexibilitatea. Mi-e foarte greu să mă mişc. De pildă, mi-e foarte greu să mă aplec să iau ceva de jos”.

Opozantului rus nu i-a scăpat din vedere faptul că Donald Trump nu s-a alăturat liderilor europeni, în frunte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel, care au condamnat ferm folosirea armelor chimice de către regimul rus.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO