Nadia Savcenko, condamnata la 22 de ani de inchisoare. Gestul pilotului ucrainean in momentul aflarii sentintei

Ultima actualizare: 25-03-2016 07:08
Nadia Savcenko la proces

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a fost condamnata la 22 de ani de inchisoare de justitia rusa, la finalul unui proces care a declarat-o vinovata de uciderea a doi jurnalisti rusi, omorati in iunie 2014 in estul separatist al Ucraine.

Cele sase luni de proces impotriva celei care a devenit pentru ucraineni un simbol al luptei impotriva separatismului din estul Ucrainei sustinut de Rusia s-au incheiat intr-o confuzie totala, Savcenko intonand un cantec traditional ucrainean si acoperind vocea judecatorului care o declara vinovata, scrie Agerpres.

Potrivit avocatului sau Nikolai Polozov, ea 'a fost declarata vinovata de toate capetele de acuzare', in special de complicitate la uciderea a doi jurnalisti ai televiziunii publice ruse, Igor Korneliuk si Anton Volosin, in 17 iunie 2014, la Lugansk.

'Sentinta definitiva a fost fixata la 22 de ani de privare de libertate', a anuntat judecatorul tribunalului din Donetk, oras din Rusia situat nu departe de frontiera cu regiunea cu acelasi nume din Ucraina.

Parchetul rus ceruse 23 de ani inchisoare pentru pilotul militar ucrainean, in varsta de 34 de ani.

De asemenea, Nadia Savcenko a fost condamnata la plata unei amenzi in valoare de 30.000 de ruble (390 de euro) pentru ca a 'trecut ilegal frontiera cu Rusia', unde a fost arestata, potrivit tribunalului.

Pilotul ucrainean, care respinge toate acuzatiile ce i se aduc, afirma ca a fost capturata de catre rebelii prorusi inainte ca cei doi jurnalisti sa fie ucisi, iar apoi a fost predata Rusiei.

Un alt avocat al Nadiei Savcenko, Mark Feighin, a indemnat imediat pe Twitter la organizarea de 'manifestatii pasnice' pentru a protesta impotriva unui 'verdict criminal'.

Anterior, presedintele ucrainean Petro Porosenko a promis ca va face 'tot posibilul' pentru a o aduce inapoi in tara pe Nadia Savcenko, inchisa de 21 de luni in Rusia, evocand un eventual un schimb de prizonieri cu Moscova.

Occidentul a cerut in mai multe randuri eliberarea imediata a Nadiei Savcenko, care a fost aleasa in mod simbolic in functia de deputat in Ucraina.

'Sentinta nu este sfarsitul luptei. Acesta este inceputul unei noi etape a luptei', a notat ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, pe Twitter, dupa aflarea verdictului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO