Zeci de mii de oameni au iesit in strada la Moscova in memoria lui Boris Nemtov. "Gloantele ne erau destinate tuturor"

Ultima actualizare: 04-03-2015 07:01

Marsul de comemorare a opozantului rus Boris Nemtov, ucis in noaptea de vineri spre sambata in centrul Moscovei, s-a incheiat, duminica, in capitala rusa, relateaza agentia Tass, in pagina electronica.

Potrivit serviciului de presa al politiei capitalei ruse, aproximativ 21.000 de persoane au participat la marsul de duminica, in timp ce autoritatile au emis o autorizatie pentru 50.000 de persoane. Serghei Davidis, membru al opozitiei, a afirmat ca numarul participantilor a fost de aproape 50.000 de persoane.

Acestia au marsaluit de la statia de metrou Kitai-Gorod pana la podul Bolsoi Moskvoretki, unde a fost ucis opozantul rus. Participantii au purtat portrete ale lui Nemtov, steaguri si bannere pe care se putea citi "A luptat pentru eliberarea Rusiei", "A luptat pentru viitorul nostru" sau "Eroii nu mor, iar acele gloante ne erau destinate noua tuturor".

Demonstrantii au vizitat inclusiv locul unde a fost comisa crima, care a fost insa incercuit de politie.

Chiar daca marsul a fost unul de comemorare, au fost si cateva persoane care au afisat bannere care cereau autoritatilor ruse sa o elibereze pe pilotul ucrainean Nadejda Savcenko, detinuta de Moscova, relateaza Russia Today, in pagina electronica.

Fostul premier rus Mihail Kasianov, copresedinte al partidului RPR-Parnas al lui Nemtov, a sustinut un scurt discurs la locul crimei. "Boris este cu noi ... Nu ar trebui sa uitam, ucigasii vor fi pedepsiti", a declarat el, sugerand ca podul sa fie redenumit din Bolsoi Moskvoretki in Nemtovski.

Politia a impiedicat un grup de aproximativ zece nationalisti care purtau steaguri imperiale sa se alature marsului, dar nu a facut nicio arestare. in schimb, deputatul ucrainean Aleksei Goncearenko, acuzat de Moscova de implicare in violentele din mai 2014 de la Odesa, a fost retinut in timp ce voia sa participe la aceasta manifestatie, el urmand sa fie deferit Comitetului rus pentru Anchete, potrivit politiei capitalei.

Un mars de comemorare, la care au participat 6.000 de persoane, a avut loc si la Sankt Petersburg, a anuntat politia locala, in timp ce manifestatii mai mici au avut loc in alte orase rusesti. Marsul de comemorare inlocuieste Marsul Primaverii planificat de opozitie pentru duminica dar anulat din cauza mortii lui Nemtov.

Politicianul era unul dintre organizatorii marsului si ceruse populatiei sa participe in numar mare intr-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei cu doar cateva ore inainte de a fi impuscat.

Boris Nemtov a fost impuscat de cateva ori, vineri, inainte de miezul noptii, in timp ce se plimba pe podul Bolsoi Moskvoretki in compania modelului ucrainean Anna Duritkaia.

Initial, s-a crezut ca focurile de arma au fost trase dintr-o masina care trecea pe pod. Ulterior, o inregistrare a camerelor de supraveghere a aratat ca ucigasul l-ar fi asteptat pe Nemtov pe pod si apoi a fugit cu o masina parcata in apropiere. inregistrarea video are o rezolutie mica si permite doar distingerea masinilor si a figurilor persoanelor care trec pe pod.

Anchetatorii rusi analizeaza cinci posibile motive ale asasinarii lui Nemtov. Potrivit lui Vladimir Markin, purtatorul de cuvant al Comitetului de Ancheta, crima ar putea fi o provocare pentru destabilizarea situatiei politice din Rusia. Aceasta ar putea avea legatura si cu amenintarile primite recent de Nemtov in legatura cu pozitia sa in atacurile de la redactia saptamanalului Charlie Hebdo din Paris sau cu evenimentele din Ucraina. Afacerile politicianului si un posibil atac in legatura cu viata sa personala sunt, de asemenea, investigate.

Nemtov va fi inhumat marti la cimitirul Troiekurovskoie din Moscova.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO