Metodele riscante prin care un american "alina durerea" ursilor ramasi orfani. "Daca nu le-ar placea, ai afla imediat"

16-10-2016 09:23

Un american care are un adapost pentru reabilitarea animalelor salbatice a atras atentia prin metodele lui nu tocmai traditionale. Obisnuieste sa imbratiseze ursii care sunt crescuti acolo de cand erau pui.

Jim Kowalczik se pricepe de minune sa imbratiseze un urs. A exersat cu prietenul lui, Jimbo, pe care l-a crescut de mic, dar care a ajuns acum, la 23 de ani, sa aiba aproximativ 680 de kilograme. Jimbo este unul dintre cei 11 ursi de la adapostul pentru ingrijirea animalelor salbatice pe care Jim si sotia lui, Susan, il au intr-o padure din statul New York .

"Sunt multumiti. Sunt fericiti... Daca nu le-ar placea, ai afla imediat. Si nu te-ai incumeta sa-i imbratisezi", explica Jim.

Ei ingrijesc animale ranite sau care au ramas orfane. Dupa ce sunt vindecate si mai prind puteri, sunt eliberate in padure.

Cu ursii lucrurile stau altfel. Din cauza ranilor sau pentru ca s-au obisnuit cu viata in captivitate, nu mai pot trai in salbaticie.

In Statele Unite si prin alte parti ale lumii exista multe rezervatii sau centre de reabilitare pentru ursi. Dar putini ingrijitori au curajul si abilitatea sa imbratiseze ursi, asa ca Jim, un fost ofiter de penitenciar, acum pensionar.

Spune ca nu cauta spectacol sau publicitate. Asa simte el ca le poate aduce alinare, ca le poate reda energia si increderea prietenilor lui necuvantatori. Sau macar unora dintre ei.

Dar expertii in comportamentul animalelor salbatice nu incurajeaza asemenea efuziuni. Oamenii care vad aceste imagini - avertizeaza un specialist - ar putea sa aiba o falsa si periculoasa perceptie, sa creada ca te poti juca si hrani un urs de parca ar fi un catelus.

"Ma ingrijoreaza mesajul pe care el il transmite, ca orice salbaticiune poate fi un animal de companie si poate fi imblanzita. Chiar si un urs de 680 de kilograme!" - spune un expert.

Jim isi vede, insa, de ale lui. Spune ca se teme doar de un lucru - ca nu cumva Jimbo sa se culce peste el, din joaca.

Tags: ursi, adapost, sua,


VIDEO PROTVPLUS.RO