Mesajul vice-presedintelui american Mike Pence la Munchen: SUA va sta alaturi de NATO si de Europa. VIDEO

Ultima actualizare: 21-02-2017 07:12

Statele Unite "raman cel mai mare aliat al Europei" iar angajamentul fata de NATO este "de neclintit".

Acesta a fost mesajul vice-presedintelui Mike Pence la conferinta pentru Securitate de la Munchen pentru a linisti temerile tarilor europene fata de politica externa a noii adminstratii.

In discursul sau, Pence a tinut sa precizeze ca Washingtonul urmareste atent felul in care Rusia respecta acordul de pace in Estul Ucrainei si ca tara sa ramane aliatul ferm al Europei, dar si un pilon de incredere al NATO.

Mike Pence: Din partea presedintelui Trump, va asigur ca America sustine cu putere NATO si va fi de neclintit in angajamentele ei.

A fost mai nuantat cand a venit vorba despre contributiile financiare ale aliatilor.

Mike Pence: "Ne asteptam ca aliatii sa isi tina cuvantul si sa isi indeplineasca angajamentul pentru apararea noastra a tuturor."

Mai exact, angajamentul de a contribui cu 2% din PIB la bugetul pentru aparare. In afara de Statele Unite, numai patru tari s-au conformat pana acum: Marea Britanie, Grecia, Polonia si Estonia.

Tonul a fost si mai ferm in legatura cu Rusia si respectarea acordului de pace de la Minsk.

Mike Pence: "Statele Unite vor continua sa traga la raspundere Rusia, daca este cazul, chiar daca noi cautam un nou teren comun pentru relatia noastra."

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a raspuns cu un apel pentru o mai buna cooperare Rusia -NATO.

In ultimele zile, reprezentantii administratiei americane au facut un tur de forta in Europa, pentru a le da asigurari partenerilor bulversati de declaratiile contradictorii ale presedintelui Trump.

Pe langa Pence, trimis la conferinta pentru securitate, James Mattis, ministrul apararii, a mers la reuniunea NATO, Rex Tillerson, secretarul de stat, s-a intalnit cu partenerii din G20.

Rex Tillerson: "SUA va lua in considerare colaborarea cu Moscova. Dar acolo unde nu suntem de acord, Statele Unite vor apara interesele si valorile americane si ale aliatilor ei."

In mai, presedintele Trump se va intalni cu partenerii din NATO, la un summit desfasurat in mai la Bruxelles.

Bono, la Conferinta pentru Securitate de la Munchen: Daca Europa cade, atunci lumea va avea o foarte mare problema

Bono, solistul trupei irlandeze U2, a declarat vineri, la Conferinta pentru Securitate de la Munchen, ca investitiile in dezvoltare si educatie in tarile lumii a treia, si nu ziduri la granite si ordine executive, pot preveni extremismul, iar daca Europa se va prabusi, intreaga lume va avea o foarte mare problema.

”Nu vad o apa suficient de mare, care sa tina problemele astea departe”, a declarat Bono, citeaza rollingstone.com. ”Frontiera intereselor nationale nu mai este granita nationala. Poate sa nu va intereseze o problema de pe o strada indepartata sau de dincolo de Mediterana, de cealalta parte a lumii, dar va asigur ca acea problema este interesata de voi. Destinul nostru este unul comun. Dar ce soarta vom avea?”, s-a intrebat el.

Muzicianul a facut lobby la conferinta din Germania - unde au participat intre altii Jim Mattis, secretar american al Apararii, si ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen - pentru investirea intr-o infrastructura adecvata care sa ajute natiunile in curs de dezvoltare inainte de a se ajunge in situatii similare crizei refugiatilor din Siria.

”Trebuie sa ajutam liderii africani sa se asigure ca tinerii gasesc locuri de munca, altfel vor gasi necazuri”, a mai spus Bono, dand exemplu Nigeria ca tara in care se poate manifesta o criza umanitara. ”Cum vad eu lucrurile, Nigeria o sa cada, Africa o sa cada. Daca Africa se prabuseste, Europa se prabuseste. Iar daca Europa cade, ei bine, atunci lumea va avea o mare, foarte mare problema”.

Bono, pe numele sau real Paul Hewson, le-a cerut liderilor sa realizeze un plan in trei etape care sa se concentreze pe educatie, forta de munca si capacitare, pentru a ajuta lupta impotriva cresterii extremismului.

”Avem nevoie de un plan pentru a ne asigura ca toate fetele pot merge la scoala - 130 de milioane de fete din intreaga lume nu fac asta. Pentru fiecare an in plus petrecut la scoala, venitul unei fete creste cu 12%. Unele studii arata ca nivelul crescut al educatiei poate reduce riscul de conflicte intr-o tara cu pana la 20%”, a mai afirmat el.
”Intr-o lume nesigura, o armata puternica este esentiala, insa cel mai bun aparator impotriva extremismului violent sunt speranta si sansa”, a incheiat artistul in varsta de 56 de ani.
 


 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO