Merkel și Macron, acuzați că vor să creeze "o super-UE", au fost fluierați în Germania

Ultima actualizare: 22-01-2019 14:07

Emmanuel Macron şi Angela Merkel, reuniţi la Aachen, Germania, pentru a semna un nou tratat franco-german, au fost întâmpinaţi marţi dimineaţa cu huiduieli de zeci de persoane, dintre care unele îmbrăcate cu veste galbene.

Preşedintele francez şi cancelarul german au intrat repede în prestigiosul sediu al primăriei din Aachen, la eveniment fiind prezent și Iohannis. Manifestanţii, echipaţi cu fluiere şi vuvuzele, au scandat "Merkel muss weg" (Merkel trebuie să plece) şi "Macron, demisia!", relatează un jurnalist al AFP, potrivit Agerpres.

Mai multe persoane erau îmbrăcate cu veste galbene şi arborau sloganul german "Aufshtehen" (Treziţi-vă), de la numele unei mişcări fondate în septembrie de membri ai partidului stângii radicale Die Linke. Aceştia încearcă de mai multe săptămâni să importe mişcarea franceză a "vestelor galbene" în Germania şi ţin discursuri vehemente împotriva primirii de migranţi.

Înconjuraţi de un important dispozitiv de securitate, cei doi lideri urmau să semneze un nou tratat, menit să aducă relaţiile bilaterale franco-germane "la un nivel superior". Noul tratat îl va completa pe cel încheiat în 1963 de Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer. El prevede o convergenţă a politicilor economică, externă şi de apărare ale celor două ţări, o cooperare regională transfrontalieră, precum şi o "adunare parlamentară comună", compusă din 100 de deputaţi francezi şi germani.

Marine Le Pen, preşedinta partidului de extremă dreaptă Adunarea Naţională (RN, fostul Front Naţional), a acuzat că acest tratat prevede renunţarea de către Franţa a locului ei de membru permanent în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

În Germania, liderul extremei drepte Alexander Gauland a acuzat luni Parisul şi Berlinul că doresc, prin acest tratat, să creeze "o super-UE" în interiorul Uniunii Europene.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO