Descoperire macabră în Marea Britanie: 39 de migranți au fost găsiţi fără viaţă, într-un camion frigorific, care ar fi plecat din Bulgaria şi a intrat în Regatul Unit la sfârşitul săptămânii trecute.

Şoferul, un nord-irlandez, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat. Acum, identificarea victimelor este prioritatea absolută a autorităţilor.

Poliția britanică a fost alertată după miezul nopţii de cei de la ambulanţă, care au găsit cadavrele într-o remorcă de tir în parcul industrial Waterglade situat pe Tamisa, la 25 de km de Londra.

Potrivit presei londoneze, faptul că autovehiculul a intrat în Regatul Unit prin portul galez Holyhead sugerează că a ajuns acolo cu un feribot, dinspre Irlanda, iar apoi a traversat țara pentru a ajunge, noaptea trecută, în zona industrială de lângă Londra.

Enda Brady, corespondent SKY News: "O parte importantă a investigaţiei se concentrează pe ruta exactă urmată de camion pentru a intra în UK. Pentru că n-a intrat prin Dover ori Calais, cum se obişnuieşte pentru camioanele care vin din estul Europei. A plecat din Bulgaria. Poliţia şi experţii bănuiesc că, din cauza înăspririi controalelor de securitate la Dover şi Calais, traficanţii de persoane preferă să meargă prin nordul Franţei şi să intre în Irlanda, de pildă pe la Roscoff".

Scott McLean: "Ar fi putut alege această rută ca să evite controalele mai stricte din Franţa, unde au câini şi echipamente de detectare a bătăilor inimii, pentru a depista prezenţa unor persoane în interior. În funcţie de încărcătură, într-un asemenea camion frigorific temperatura este setată la minus 5 ori minus 10 grade Celsius".

Ample echipe de legiști britanici cercetează containerul alb atașat la o cabină roșie, în care au fost descoperiţi 38 de adulţi şi un adolescent. Poliția a izolat cu bariere zona în care se desfășoară investigația.

Tragedia din Essex aminteşte de cazul din august 2015, când 71 de migranți au fost găsiți sufocați într-un camion frigorific abandonat pe o șosea din Austria. În 2018, șeful rețelei de trafic cu migranți, un afgan, și trei complici bulgari, a primit fiecare câte 25 de ani de închisoare.