Marea Britanie a ieșit din programul Erasmus. Cu ce va fi înlocuit și cum vor fi afectați studenții

Ultima actualizare: 25-12-2020 14:24
studenti
Shutterstock

Premierul britanic Boris Johnson a abandonat programul european de schimburi adresat studenţilor - Erasmus, în cadrul acordului său post-Brexit încheiat în Ajunul Crăciunului, conform AFP.

Prim-ministrul a invocat probleme legate de costuri şi a anunțat un program britanic mondial în locul acestuia, relatează AFP, conform News.ro.

Subliniind că a fost vorba despre o ”decizie dificilă”, Boris Johnson a explicat că este un ”lucru minunat” să primească atâţia studenţi europeni, însă Erasmus era ”extrem de costisitor” pentru Regatul Unit.

Şeful Guvernului conservator a anunţat un program naţional care să le permită studenţilor britanici să meargă la studii în ”cele mai bune universităţi” din întreaga lume şi nu doar în Europa.

Programul Erasmus - la care Regatul Unit participă din 1987 - urmează să fie înlocuit cu Programul Alan Turing, un celebru matematician britanic.

Negociatrul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi-a exprimat ”regretul” faţă de faptul că Regatul Unit abandonează Erasmus.

El a cerut Guvernului Johnson să dea dovadă ”rapid” de ”claritate” cu privire la soluţia alternativă pe care o va implementa.

Studenţilor europeni în Regatul Unit - în prezent 150.000 - le va fi, în viitor, mai complicat şi îi va costa mai scump să se înscrie la o universitate britanică.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO