Manechinele extrem de slabe, interzise prin lege in Franta. Ce conditii vor trebui sa indeplineasca modelele pentru podium


Ultimul update: Marti 07 Aprilie 2015 07:05
Data publicarii: Sambata 04 Aprilie 2015 08:28
Categorie: Stiri externe

Manechinele aproape scheletice NU vor mai avea ce cauta pe podium, la Saptamana Modei de la Paris. Cel putin asta isi doresc parlamentarii francezi, care au votat o lege in acest sens.

Glorificarea femeilor extrem de slabe a fost interzisa prin lege, asa ca modelele vor fi nevoite sa demonstreze ca au o greutate sanatoasa. Totodata, Adunarea Generala franceza a votat interzicerea site-urilor ce incurajeaza anorexia, o boala ce afecteaza in prezent 40 de mii de tinere din Franta.

In curand, ca sa poata urca pe podiumul de moda, frantuzoaicele vor fi nevoite sa demonstreze ca au o greutate sanatoasa. Le va fi verificat periodic indicele de masa corporala, ce nu va trebuie sa scada sub o valoare ce urmeaza sa fie stabilita de o comisie de specialisti. In caz contrar, agentiile care le-au angajat vor risca o amenda de pana la 75 de mii de euro, iar pedepsele pot merge pana la sase luni de inchisoare pentru cei care le-au angajat.

Olivier Veran, parlamentar: "Legea nu are ca singur scop sa protejeze modelele. Trebuie protejate si adolescentele, intrucat presiunea pentru a avea o anumita greutate le afecteaza si contribuie la aparitia tulburarilor de alimentatie si a tendintei de a manca din ce in ce mai putin."

Parlamentarii spun ca exista agentii care le impun fetelor pe care le angajeaza sa fie extrem de slabe si le imping astfel pe un drum periculos. Pe de alta parte, companiile insista ca, desi slabe, fotomodelele lor nu sunt in niciun caz anorexice.

Sylvie Fabregon, director agentie de modele: "Sunt tinere inalte si slabe, asa sunt formele lor, nu sunt subnutrite sau anorexice."

Oricum, precizeaza agentii francezi - indicele de masa corporala, ce nu trebuie sa scada sub 18,5 - nu poate fi criteriul principal pentru a stabili daca un model are o greutate sanatoasa sau nu.

Camera inferioara a Parlamentului francez a aprobat si o lege care trece in ilegalitate site-uile ce promit solutii miraculoase pentru a pierde rapid kilogramele sau care glorifica anorexia. Legea anorexiei asteapta sa primeasca si aprobarea celor doua camere reunite ale legislativului. Italia, Israelul si Spania au dat, la randul lor, legi ce tin departe de podium modelele prea slabe.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO