Maduro a plătit mercenari ruși să îl protejeze. Aceștia au activat în Ucraina și Siria

Ultima actualizare: 28-01-2019 11:59
Nicolas Maduro
Agerpres

Mercenari ruși din gruparea paramilitară Wagner ar fi călătorit în Venezuela, pentru a-i asigura securitatea președintelui Nicolas Maduro.

Potrivit agenției Reuters, care citează trei surse, aceștia ar fi fost activat și în misiuni în Ucraina și Siria și, mai recent, în țări din Africa.

„A venit luni ordinul să formăm un grup care să meargă în Venezuela. Trebuie protejate persoanele cele mai importante din Guvern”, a confirmat pentru The Guardian Yevgeny Shabaev, un lider al grupării „Cazacii”, care ale legături cu contractorii militari privați care efectuează misiuni secrete pentru Rusia.

Shabaev, una dintre sursele citate de Reuters, susține că a aflat despre călătoria mercenarilor în Venezuela de la rudele unor contractori militari. Aceștia ar fi zburat Venezuela la începutul săptămânii trecute, o zi sau două înainte de startul protestelor opoziției.

„Oamenii noștri sunt acolo special ca să îl protejeze”, a mai spus el, conform Reuters.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat, pentru Reuters, că „nu deține astfel de informații.”

Aceste informații au apărut după ce Statele Unite au anunțat că îl recunosc pe Juan Guaido ca președinte al Venezuelei. Liderul opoziției și președintele Adunării Naționale s-a autoproclamat miercuri șef al statului. Sâmbătă, China și Rusia, care au investit masiv în Venezuela, au atacat SUA că pune în pericol suveranitatea Venezuelei. Mai mult, Vladimir Putin a acuzat Washingtonul că „intervine în mod distructiv”, iar premierul Dmitri Medvedev a vorbit despre o „lovitură de stat.”

Criza din Venezuela a împărțit marile puteri în două tabere, potrivit sursei citate: coaliția condusă de SUA versus China și Rusia. Chiar și așa, este puțin probabil ca regimul de la Kremlin să îi ofere lui Maduro susținere militară oficială.

Yevgeny Shabaev a mai precizat că ar fi fost trimiși în Venezuela până la 400 de mercenari, însă alte surse citate de Reuters spun că numărul este mult mai mic.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO