Macron, despre Notre-Dame: ”Aceasta este istoria noastră. Și a ars”. Reacțiile marilor lideri


Ultimul update: Marti 16 Aprilie 2019 07:45
Data publicarii: Marti 16 Aprilie 2019 07:31
Categorie: Stiri externe

"Am asistat la distrugerea în direct a patrimoniului mondial", spunea, aproape cu lacrimi în ochi, un istoric pentru o televiziune franceză.

"Este simbolul istoriei noastre, vom reconstrui catedrala Notre-Dame", a declarat solemn președintele Macron, apreciind că "răul cel mai mare a fost evitat, dar bătălia nu a fost total câștigată".

Reacțiile au apărut rapid în Franța și în străinătate.

Emmanuel Macron: ”Ceea ce s-a întâmplat la catedrala Notre-Dame din Paris a fost, evident, o teribilă dramă. Și, înainte de toate, gândurile și mulțumirile mele se îndreaptă spre pompieri. De-a lungul orelor, grație angajamentului lor, răul cel mai mare a fost evitat, chiar dacă bătălia nu a fost pe deplin câștigată. Însă, grație curajului lor, fațada și cele două turnuri principale nu s-au prăbușit.”

La fel ca preşedintele Republicii, premierul francez şi primarul Parisului au venit la locul teribilei drame.

Emmanuel Macron: ”Aceasta este istoria noastră. Și a ars. Dar în seara aceasta avem și motive de speranță, de mândrie față de toți cei care s-au bătut ca să oprească răul cel mai mare. Vreau să mă angajez solemn în această seară: vom reconstrui această catedrală, împreună, cu toţii.”

Parchetul parizian a deschis o anchetă care trebuie să determine cauzele incendiului. Pista izbucnirii accidentale a focului pe şantierul aflat pe acoperişul catedralei reţine în acest moment atenţia anchetatorilor, potrivit unor surse din interior.

Organizaţia ONU pentru cultura este alături de franţa pentru salvarea şi reabilitarea acestui patrimoniu inestimabil - a transmis pe Twitter directoarea generală a UNESCO.

Iar fundaţia patrimoniului a lansat - începând chiar de astăzi - o coleta naţională pentru reconstrucţia catedralei Notre Dame.

Reacţiile internaţionale nu au întârziat să apară. Preşedintele american Donald Trump a reacţionat imediat, întâi pe Twitter, unde sugera că o posibilă metodă de stingere a focului ar fi trimiterea bombardierelor cu apă.

Trump: ”Aș putea spune, cred, că nu există în lume nicio catedrală ca aceasta. Ce scenă teribilă... E greu de privit.”

"Ţi se face rău când priveşti aceste oribile imagini cu Notre Dame în flăcări", a spus, la rândul său cancelarul german Angela Merkel. Notre-Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene. Gândurile nostre se îndreaptă spre prietenii noştri francezi - continuă mesajul.

"Notre-Dame din Paris este Notre-Dame a întregii Europe. Suntem toți alături de Paris azi", a scris, pe Twitter, Donal Tusk, președintele Consiliului European.

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, este şi el marcat de cele întâmplate.

"Catedrala care este cuprinsă de flăcări, de fapt, din când în când vezi limbi de flăcări care ţâşnesc aşa din catedrală, vezi jăratec pe margine zidurilor. Sunt mii de oameni aici care asista ca şi mine la această tragedie. Este un simbol al Franţei, este un simbol a Europei, este o emblemă a patrimoniului universal şi vedem că arde acum sub ochii noştri”, a spus Niculescu.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Incendiul de la Notre Dame. Emmanuel Macron promite reconstruirea catedralei în 5 ani
Incendiu devastator la catedrala Notre-Dame din Paris. Structura clădirii, salvată. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO