"Luptatori ISIS au parasit Siria acum o saptamana pentru a lovi Franta si Belgia." Oficiali belgieni anunta atentate iminente

Ultima actualizare: 18-06-2016 07:15

Teroristi ISIS ar fi parasit Siria pentru a se deplasa in Europa, unde ar putea comite atentate, a avertizat Organismul de coordonare pentru analiza amenintarilor din Belgia (Ocam), intr-un mesaj trimis tuturor sectiilor de politie din tara

Celula antiterorista belgiana a  trimis un mesaj de alerta politistilor prin care sunt avertizati in legatura cu atacuri teroriste iminente, relateaza La Derniere Heure. "Luptatori ISIS au parasit Siria in urma cu o saptamana pentru a intra in Europa prin Turcia si Grecia, pe mare, fara pasaport. Acesti combatanti ar uma sa se separe in doua grupuri, unul catre Belgia, celalalt catre Franta, pentru a comite atentate", se arata intr-un mesaj al celulei antitero belgiene destinat politistilor, relateaza sursa citata. Militantii islamisti s-ar afla deja in posesia armelor necesare si "actiunea lor ar fi iminenta", mai avertizeaza textul.

In ceea ce priveste amenintarea pe teritoriul belgian, trei obiective sunt mentionate in special: un mare centru comercial din Bruxelles, un restaurant (nelocalizat) al unui lant american fast-food si o tinta politieneasca de tipul unui comisariat (nelocalizat). De altfel, pe fondul mentinerii de catre Ocam a nivelului “3, grav” de alerta terorista in Belgia, care corespunde unei amenintari “posibile si probabile”, instituita pe perioada Ramadanului, Centrul de criza de la Bruxelles a recomandat de saptamana trecuta autoritatilor administrative si celor de “pe intregul teritoriu” sa ia in considerare posibilitatea de a “mentine, amana sau anula evenimente majore pe teritoriul localitatilor lor”.

In acest sens, Ocam aminteste ca armele si explozibilii din posesia celulei responsabile de atacurile din 22 martie "nu a fost gasite" Ca importanti factori de risc, Ocam indica apropiata implicare belgiana in atacurile aeriene in Siria de la 1 iulie, incertitudinea privind "unii dintre jihadistii nostri in zona Siria/Irak", precum si esecurile suferite de Statul Islamic in teatrul de razboi. In acest context, Ocam insista ca "exista celule in adormire ale Statului Islamic in Europa". In opinia serviciilor secrete belgiene, "Franta ramane tinta predilecta a SI", dar "nu se poate exclude ca acestea (celulele jihadiste) sa incerce sa comita unul sau mai multe atentate in Belgia".

La Derniere Heure remarca faptul ca lista cu potentiale tinte, mentionata in nota, este cu mult mai mare, printre acestea figurand familia regala, mai multi ministri, porturi si aeroporturi, mijloace de transport, peste 15 ambasade si sedii de organizatii europene si internationale, adunari masive de persoane in cadrul Euro 2016 (ecrane gigant in spatii publice) etc. Directorul Ocam, Paul Van Tigchelt, a confirmat informatia, dar a incercat sa o relativizeze. "Ocam primeste tot felul de informatii. De cele mai multe ori, acestea sunt date brute. Misiunea noastra este ca, in colaborare cu partenerii nostri, sa le contextualizam, sa le analizam si sa le verificam fiabilitatea". "Pentru moment nu este nevoie sa crestem nivelul de amenintare in legatura cu tintele mentionate" in text, a dat asigurari acesta.

Ipoteza unor atacuri iminente este intarita si de interceptarea unui mesaj scris in inchisoare de Mohamed Abrini, relateaza La Dernière Heure. Mohamed Abrini, unul din suspectii-cheie in atentatele de la Paris si Bruxelles, “barbatul cu palarie” arestat in aprilie in capitala belgiana, i-ar fi scris un mesaj in araba lui Marouan El Bal, unicul supravietuitor al atacului din Verviers, din 2015, in care il anunta ca " ceva misca in Franta". Mesajul ar fi ajuns in mainile politistilor.

Valls: Franta va fi in continuare tinta unor atacuri teroriste

Franta face tot posibilul pentru a preveni atacurile teroriste, insa vor mai exista si altele, a declarat miercuri premierul francez Manuel Valls, dupa uciderea saptamana aceasta a unui politist si a sotiei sale de catre un francez care a jurat credinta gruparii jihadiste Stat Islamic (SI), relateaza Reuters.

Valls a afirmat ca serviciile de informatii si politia au dejucat 15 atacuri incepand cu 2013 si duc o lupta continua pentru a gasi eventualii teroristi. "Trebuie sa strangem latul si sa dam politiei si serviciilor de informatii toate mijloacele de care au nevoie, insa vom asista in continuare la astfel de atacuri", a declarat el pentru postul de radio France Inter.

"Alte persoane nevinovate isi vor pierde viata", a mai spus el.

Un individ inarmat cu un cutit a injunghiat un politist imbracat in civil luni seara in fata casei acestuia din Magnanville (Yvelines), baricadandu-se ulterior in casa victimei. El a fost ucis in asaltul fortelor speciale franceze RAID, care au descoperit la fata locului cadavrul unei femei, sotia politistului ucis, si un copil de trei ani (copilul cuplului), in stare de soc, dar nevatamat. Atentatul a fost revendicat ulterior de gruparea jihadista Stat Islamic (SI). In varsta de 25 de ani, Larossi Abballa a fost condamnat in 2013 pentru participare la o filiera care voia sa trimita voluntari pentru jihadul armat in Pakistan.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO