"Libertate pentru prizonierii Kremlinului!" Eliberata de rusi, Nadia Savcenko si-a facut intrarea in parlamentul Ucrainei

31-05-2016 14:20

Nadia Savcenko - Agerpres

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, aleasa deputata in timp ce se afla incarcerata in Rusia, si-a facut marti “intrarea in parlament” printr-un apel adresat deputatilor “sa nu tradeze Ucraina”, relateaza AFP

“Sunt deputata a Ucrainei. M-am intors si ma apuc de treaba”, a declarat ea in fata parlamentarilor, cu un drapel ucrainean pe umeri si cu un steag al tatarilor din Crimeea in maini. “M-am intors si nu va voi lasa sa-i uitati - ma adresez voua celor care stati pe scaunele din Rada - pe cei care au inceput sa-si dea viata pentru Ucraina mai intai in Maidan (Piata Independentei din Kiev) si continua sa o faca in Donbas”, a spus ea in continuare.

“Poporul Ucrainei nu ne va permite sa stam in aceste fotolii daca il vom trada”, a adaugat Savcenko, deputata din partea partidului Batkivscina al fostului premier Iulia Timosenko. La sosirea sa la Kiev dupa doi ani de inchisoare in Rusia, Savcenko a respins-o pe Timosenko atunci cand aceasta a vrut sa o imbratiseze, iar cand politiciana i-a intins un buchet de flori, femeia pilot i-a spus ca ar face mai bine sa i le dea mamei ei. Timosenko s-a conformat si i-a pus buchetul in bratele mamei Nadiei, a relatat presa ucraineana, anticipand disensiuni intre fosta prizoniera la rusi si Timosenko.

“Ucraina este mai importanta decat noi toti”, a mai lansat ea in discursul sau plin de emotie, in finalul caruia a intonat imnul ucrainean.

Nadia Savcenko a indepartat apoi portretul sau de la tribuna parlamentara si a depus in locul acestuia un banner cu alti ucraineni detinuti in Rusia. “Libertate pentru prizonierii Kremlinului”, scrie pe el.

Potrivit ministrului de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, 174 de ucraineni sunt incarcerati in Rusia, in peninsula ucraineana Crimeea, anexata in 2014 de catre Moscova, sau prizonieri ai rebelilor prorusi in estul tarii.

Conform unor surse din cadrul autoritatilor ucrainene, numarul cetatenilor ucraineni detinuti doar in Rusia variaza intre 10 si 30.

Savcenko, condamnata la 22 de ani de inchisoare pentru presupusa complicitate la uciderea a doi jurnalisti in estul Ucrainei in 2014, a fost eliberata saptamana trecuta, la schimb cu doi militari rusi, condamnati la 14 de inchisoare in Ucraina, dupa ce au fost capturati in teatrul de operatiuni din Donbas.

Ea a devenit pentru ucraineni un simbol al conflictului din estul tarii, unde armatei Kievului i se opun separatisti prorusi sprijiniti, potrivit Ucrainei si Occidentului, de armata rusa. De la declansarea sa in aprilie 2014, conflictul din Donbas s-a soldat cu circa 9.300 de morti.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO