Kremlinul dă vina pe Occident pentru problemele legate de aprovizionarea cu cereale în Europa

Ultima actualizare: 26-05-2022 15:21
Comisar european:
Getty

Rusia susţine că ”acţiunile ilegale” ale Occidentului provoacă probleme legate de aprovizionarea cu cereale în Europa, în contextul în care Kremlinul a fost acuzat că obstrucţionează exporturile de cereale din Ucraina, relatează CNN.

Respingem cu desăvârşire aceste acuzaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dimpotrivă, dăm vina pe ţările din Occident pentru că au întreprins o serie de acţiuni ilegale care au dus la această «blocadă»”.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că sancţiunile occidentale trebuie îndepărtate astfel încât aprovizionarea cu cereale să fie reluată, Peskov a menţionat că acele ”decizii ilegale care împiedică navlosirea navelor şi exportul cerealelor” trebuie ridicate, scrie news.ro.

La începutul acestei săptămâni, şeful Programului Alimentar Mondial al ONU a făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să redeschidă porturile blocate din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară globală.

De asemenea, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a acuzat pe Putin că a folosit proviziile de alimente pe post de ”armă” în invazia din Ucraina confiscând proviziile de cereale şi maşinile, precum şi blocând exporturile din porturile de la Marea Neagră.

Înainte ca Moscova să invadeze Ucraina, proviziile de grâu din Rusia şi Ucraina reprezentau aproximativ 30% din comerţul global.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO