Kremlin: Putin şi Xi vor semna o declaraţie privind intrarea relaţiilor ruso-chineze într-o ''nouă eră''

xi jinping vladimir putin
Profimedia

Preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin, respectiv Xi Jinping vor semna - în cadrul vizitei şefului statului chinez săptămâna viitoare la Moscova - o declaraţie marcând intrarea relaţiilor ruso-chineze într-o "nouă eră", a declarat vineri Kremlinul,

Cei doi lideri vor semna o "declaraţie comună privind aprofundarea relaţiilor de parteneriat exhaustiv şi a relaţiei strategice intrând într-o nouă eră", a afirmat consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov, citat de agenţiile ruse de presă.

În acelaşi timp, Kremlinul a salutat vineri "reţinerea" manifestată de China faţă de conflictul în Ucraina, indicând că preşedintele Xi Jinping va discuta acest subiect cu Vladimir Putin.

"Bineînţeles, conflictul din Ucraina va face parte din discuţii. Noi apreciem în mod deosebit poziţia de reţinere deplină şi echilibrul liderilor chinezi pe această temă", a declarat consilierul diplomatic al Kremlinului, citat de agenţiile de presă ruse.

Totodată, Uşakov a subliniat că Moscova acordă o atenţie deosebită întâlnirii informale a liderilor Chinei şi Rusiei din data de 20, în prima zi a vizitei lui Xi Jinping în Rusia.

Aşa cum a anunţat anterior Kremlinul, preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping vor avea luni, 20 martie, un prânz informal şi îşi vor continua negocierile marţi, după care vor susţine o conferinţă de presă, informează EFE.

"Discuţiile între preşedintele (Putin) şi liderul chinez vor începe în a doua jumătate a zilei de luni. Va fi o întâlnire faţă în faţă, un prânz informal", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

Peskov a adăugat că 21 martie va fi 'ziua negocierilor' şi a confirmat că cei doi lideri vor susţine o conferinţă de presă la finalul discuţiilor lor.

"Acordăm o atenţie deosebită acestei convorbiri între patru ochi şi informală. În cursul ei vor fi discutate cele mai importante şi sensibile chestiuni legate de relaţiile dintre cele două ţări şi de politică externă", a subliniat Uşakov.

De asemenea, cei doi lideri vor difuza luni un editorial care va fi publicat într-un ziar rusesc şi unul chinez, 'un semnal important înainte de discuţiile propriu-zise', potrivit lui Uşakov.

"Sunt sigur că atât liderul nostru, cât şi cel chinez vor face un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală în contextul evoluţiei conflictului din Ucraina", a adăugat el.

Potrivit reprezentantului Kremlinului, "o mare parte din evaluarea chineză coincide cu viziunea" rusă", notează EFE.

Beijingul "înţelege cauzele reale ale acestei crize", iar Moscova a primit de o manieră pozitivă iniţiativa propusă de China pentru soluţionarea conflictului în Ucraina, pe baza unui document publicat în 24 februarie, a indicat acelaşi consilier prezidenţial.

Putin şi Xi vor discuta, de asemenea, despre cooperarea tehnico-militară între cele două state, întâlnire la care vor participa şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Serviciului pentru cooperare tehnico-militară, Dmitri Şugaiev.

În plus, în cadrul discuţiilor ruso-chineze la cel mai înalt nivel va fi evaluată cooperarea bilaterală în domeniul energetic, iar reprezentanţi ai marilor companii din ambele ţări vor participa la un prânz comun.

În total, Putin şi Xi intenţionează să semneze în jur de 12 documente, inclusiv două declaraţii privind consolidarea cooperării strategice între părţi şi planuri de interacţiune economică până în 2030.

China insistă că relaţiile strânse dintre Beijing şi Moscova "nu ameninţă nicio ţară" şi că acestea "promovează multipolarizarea lumii", potrivit EFE.

Precedenta întâlnire dintre Xi şi Putin a avut loc la Beijing, cu trei săptămâni înainte de începerea aşa-numitei "operaţiuni militare speciale" ruse în Ucraina.

În această privinţă, Beijingul a menţinut mereu o poziţie ambiguă, pronunţându-se pe de o parte pentru "respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor", inclusiv a Ucrainei, iar pe de alta pentru a se acorda "atenţie preocupărilor legitime ale tuturor ţărilor", cu referire la Rusia.

Beijingul a emis recent o alta declaraţie cu privire la ceea ce el numeşte "conflictul" din Ucraina, în care a apărat respectul pentru suveranitatea tuturor ţărilor, a cerut renunţarea la "mentalitatea de război rece" şi a făcut apel la încetarea focului, notează EFE.

Totodată, China a făcut apel la "reţinere" pentru "a preveni ca situaţia să scape de sub control" şi să nu degenereze într-un conflict nuclear, o propunere criticată de Occident pentru că pune pe acelaşi plan "agresorul şi victima".

Vizita lui Xi Jinping intervine în timp ce Rusia şi-a reorientat masiv economia spre China de la începutul conflictului în Ucraina, care i-a atras Moscovei o serie de sancţiuni occidentale.

Mai mulţi analişti apreciază că Moscova riscă de acum să devină într-o formă de dependenţă faţă de Beijing, o observaţie contestată de Uşakov.

"Nu există un lider şi un subordonat în relaţiile între Rusia şi China. Cele două părţi au încredere una în cealaltă în mod egal", susţine consilierul diplomatic al Kremlinului, citat de AFP.

Citește și...
Ministrul ucrainean al apărării: Contraofensiva, pregătită pe mai multe direcţii, ar putea avea loc în aprilie-mai
Ministrul ucrainean al apărării: Contraofensiva, pregătită pe mai multe direcţii, ar putea avea loc în aprilie-mai

Statul Major ucrainean plănuieşte o contraofensivă pe mai multe direcţii, dar totul depinde de condiţiile meteorologice, a declarat miercuri ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, conform publicaţiei Ukrainska Pravda.

O fetiță de 11 ani, răpită de lângă o benzinărie, a fost găsită cu ajutorul iPad-ului din rucsac. Ce au aflat polițiștii
O fetiță de 11 ani, răpită de lângă o benzinărie, a fost găsită cu ajutorul iPad-ului din rucsac. Ce au aflat polițiștii

O fetiță de 11 ani din SUA, răpită de un bărbat de 43 de ani, a fost găsită cu ajutorul iPad-ului din rucsac, la locuința acestuia.

Papa Francisc, spitalizat la Roma, la Spitalul Gemelli, în vederea unor examene medicale programate
Papa Francisc, spitalizat la Roma, la Spitalul Gemelli, în vederea unor examene medicale programate

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a fost spitalizat miercuri, la Roma, în vederea unor examene programate, anunţă Vaticanul, în contextul unor întrebări recurente despre starea sănătăţii şefului Bisericii Catolice, relatează AFP.

Recomandări
Ministerul Justiției revine: În doar câteva ore, pragul pentru abuzul în serviciu a scăzut de la 250.000 la 9.000 de lei
Ministerul Justiției revine: În doar câteva ore, pragul pentru abuzul în serviciu a scăzut de la 250.000 la 9.000 de lei

Ministerul Justiţiei a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.

Caracatița de la Aeroportul Henri Coandă. Mita uriașă care ar fi fost cerută pentru prelungirea contractelor de închiriere
Caracatița de la Aeroportul Henri Coandă. Mita uriașă care ar fi fost cerută pentru prelungirea contractelor de închiriere

22 de milioane de euro, aceasta este mita uriașă care ar fi fost cerută pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni.

ANAF: Persoanele fizice care fac comerț online, dar nu sunt înregistrate fiscal, vor fi controlate în următoarea perioadă
ANAF: Persoanele fizice care fac comerț online, dar nu sunt înregistrate fiscal, vor fi controlate în următoarea perioadă

Persoanele fizice care fac comerț online pe diferite platforme de anunțuri inclusiv pe rețele de socializare, dar nu sunt înregistrate fiscal vor fi controlate în următoarea perioadă.