Kim Jong-un amână lansarea rachetelor în zona Insulei Guam

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Marti 15 August 2017 08:59
Categorie: Internaţional

Kim Jong-un a anunţat marţi o pauză în proiectul nord-coreean de lansare a unor rachete în apropierea Insulei americane Guam, la Oceanul Pacific

Kim Jong-un  a avertizat că acest exerciţiu extrem de provocator va continua în cazul unor noi ”acţiuni iresponsabile” ale Washingtonului, relatează AFP.

Unii analişti consideră că aceste afirmaţii ale liderului nord-coreean constituie o posibilă poartă de ieşire în vederea unei dezamorsări a crizei alimentate de războiul declaraţiilor dintre preşedintele american Donald Trump şi Phenian.

Coreea de Nord a ameninţat săptămâna trecută că va trage patru rachete, pe deasupra Japoniei, către teritoriul american Guam, pe care se află două baze militare importante.

Liderul Suprem a fost informat despre acest ”plan vizând să încercuiască Guamul cu foc” în timpul unei inspecţii, luni, la Comandamentul Forţei strategice însărcinate cu unităţile balistice, scrie marţi agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Înainte să dea un ordin, Kim Jong-un a declarat că va ”observa încă un pic comportamentul idiot şi stupid al yankee-rilor”. Dacă ei ”persită în acţiunile lor iresponsabile şi periculoase în peninsula coreeană”, Coreea de Nord va lua măsuri „ca cele deja anunţate”, a adăugat el.

”În vederea dezamorsării tensiunilor şi împiedicării unui periculos conflict militar în peninsula coreeană, este necesar ca Statele Unite să decidă primele o opţiune adecvată”.

S-ar părea că Kim Jong-un se referă astfel la exerciţiile militare comune anuale la scară mare ale Seulului şi Washingtonului, care urmează să înceapă în curând.

Aceste manevre provoacă de fiecare dată furia Phenianului, care le o consideră o repetiţie a invaziei teritoriului său.

Coreea de Nord a propus în trecut un moratoriu asupra testelor nucleare şi de rachete în schimbul anulării acestor exerciţii, un compromis susţinut constant de China, principalul aliat al Phenianului, dar respins la fel de constant de Washington şi Seul.

Unii analişti consideră că numărul unu nord-coreean este pe cale să propună acelaşi compromis, adăugând în balanţă ameninţarea Guamului.

”Este o invitaţie directă la a vorbi despre o oprire reciprocă a exerciţiilor şi tirurilor de rachetă”, a apreciat Adam Mount, un expert din cadrul cercului de reflecţie Center for American progress, cu sediul la Washington.

În opinia lui John Delury, un profesor la Universitatea Yonsei, cu sediul la Seul, ”Kim Jong-un este pe care a opera o dezescaladare. El lasă Guamul de o parte pentru moment”, a apreciat el pe Twitter.

 ”Trebuie ca ambele părţi să continue să facă gesturi pentru a dezamorsa lucrurile, prin fapte sau prin vorbe. Diplomaţia trebuie să treacă la viteza superioară”.

Seulul şi Washingtonul susţin că manevrele lor sunt pur defensive şi că nu pot să fie legate de ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord, care încalcă o serie de rezoluţii ONU.

Ameninţările Phenianului cu privirela Guam constituie ”pur şi simplu un şantaj”, apreciază Joshua Pollack, un cercetător la Institutul Middlebury pentru Studii Internaţionale de la Monterey.

Tensiunile continuă să crească după ce Coreea de Nord a testat, în iulie, două rachete balistice intercontinentale (ICBM), care par să pună în raza de acţiune a Phenianului o bină parte din teritoriul american.

În reacţie la acest lucru, Donald Trump a dezlănţuit asupra Coreei de Nord ”focul şi furia, aşa cum lumea nu a mai văzut”.

Phenianul i-a replicat făcându-şi public planul de a trage rachete de rază ”intermediară”, care să cadă la 30-40 de kilometri de Guam. Pe această însulă din Pacificul de Vest se află instalaţii strategice americane, bombardiere grele şi cu rază de acţiune lungă, avioane de vânătoare şi submarine.

Acest teritoriu cu 162.000 de locuitori este echipat de asemenea cu un scut antirachetă de tip Thaad.

Această escaladare verbală îngrijorează comunitatea internaţională. Mai mulţi lideri, inclusiv preşedintele chinez Xi Jinping, au îndemnat ambele părţi la calm.

 

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat marți că nu va exista nicio acțiune militară fără consimțământul Seulului, iar guvernul său va împiedica războiul prin toate mijloacele de care dispune, notează Reuters.

 "Acțiunea militară pe peninsula coreeană poate fi decisă doar de Coreea de Sud și nimeni altcineva nu poate decide să ia măsuri militare fără consimțământul Coreei de Sud. Guvernul va împiedica războiul prin toate mijloacele", a declarat Moon într-un discurs care a comemorat aniversarea eliberării națiunii de la guvernarea militară japoneză 1945, citează Reuters.

 Secretarul american al Apărării Jim Mattis a avertizat luni că Statele Unite vor încerca să doboare orice obiect care ameninţă să se apropie de Insula Guam.

Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord:
Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord: "Este cel mai trist loc din lume"
VIDEO PROTVPLUS.RO
proteste in Barcelona
Cel puţin 200.000 de oameni au manifestat la Barcelona contra procesului intentat liderilor catalani
Un tren cu 700 de pasageri, evacuat. Ce a descoperit într-o toaletă o femeie de serviciu
Universitate prăbușită în Rusia. Oameni prinși sub dărâmături
Trenul de mare viteză al Indiei s-a stricat după prima călătorie. Ce a lovit
Violențe în Albania, unde premierul e acuzat de corupție. Geamuri sparte la Guvern
Actorul Bruno Ganz, care l-a interpretat pe Hitler în "Der Untergang", a murit
muntele everest
China a interzis accesul turiștilor pe Everest. De ce închide tabăra de bază
Avertismentul lui Iohannis, la Munchen: Dragi aliaţi, să avem grijă de Flancul Estic!
Angela Merkel: Maşinile germane nu reprezintă un pericol pentru securitatea SUA
Ministrul german al Sănătăţii cere interzicerea terapiei pentru schimbarea orientării sexuale
Cameră funerară cu o „arhitectură unică”, descoperită în Peru. Cui aparține
Premieră în Biserica Catolică. Pedeapsa primită de un fost cardinal acuzat de abuzuri sexuale