Kim Jong-un amână lansarea rachetelor în zona Insulei Guam

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Marti 15 August 2017 08:59
Categorie: Internaţional

Kim Jong-un a anunţat marţi o pauză în proiectul nord-coreean de lansare a unor rachete în apropierea Insulei americane Guam, la Oceanul Pacific

Kim Jong-un  a avertizat că acest exerciţiu extrem de provocator va continua în cazul unor noi ”acţiuni iresponsabile” ale Washingtonului, relatează AFP.

Unii analişti consideră că aceste afirmaţii ale liderului nord-coreean constituie o posibilă poartă de ieşire în vederea unei dezamorsări a crizei alimentate de războiul declaraţiilor dintre preşedintele american Donald Trump şi Phenian.

Coreea de Nord a ameninţat săptămâna trecută că va trage patru rachete, pe deasupra Japoniei, către teritoriul american Guam, pe care se află două baze militare importante.

Liderul Suprem a fost informat despre acest ”plan vizând să încercuiască Guamul cu foc” în timpul unei inspecţii, luni, la Comandamentul Forţei strategice însărcinate cu unităţile balistice, scrie marţi agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Oamenii din Guam, învățați cum să supravieţuiască unui atac al Coreei de Nord

Înainte să dea un ordin, Kim Jong-un a declarat că va ”observa încă un pic comportamentul idiot şi stupid al yankee-rilor”. Dacă ei ”persită în acţiunile lor iresponsabile şi periculoase în peninsula coreeană”, Coreea de Nord va lua măsuri „ca cele deja anunţate”, a adăugat el.

”În vederea dezamorsării tensiunilor şi împiedicării unui periculos conflict militar în peninsula coreeană, este necesar ca Statele Unite să decidă primele o opţiune adecvată”.

S-ar părea că Kim Jong-un se referă astfel la exerciţiile militare comune anuale la scară mare ale Seulului şi Washingtonului, care urmează să înceapă în curând.

Aceste manevre provoacă de fiecare dată furia Phenianului, care le o consideră o repetiţie a invaziei teritoriului său.

Coreea de Nord a propus în trecut un moratoriu asupra testelor nucleare şi de rachete în schimbul anulării acestor exerciţii, un compromis susţinut constant de China, principalul aliat al Phenianului, dar respins la fel de constant de Washington şi Seul.

Unii analişti consideră că numărul unu nord-coreean este pe cale să propună acelaşi compromis, adăugând în balanţă ameninţarea Guamului.

”Este o invitaţie directă la a vorbi despre o oprire reciprocă a exerciţiilor şi tirurilor de rachetă”, a apreciat Adam Mount, un expert din cadrul cercului de reflecţie Center for American progress, cu sediul la Washington.

În opinia lui John Delury, un profesor la Universitatea Yonsei, cu sediul la Seul, ”Kim Jong-un este pe care a opera o dezescaladare. El lasă Guamul de o parte pentru moment”, a apreciat el pe Twitter.

 ”Trebuie ca ambele părţi să continue să facă gesturi pentru a dezamorsa lucrurile, prin fapte sau prin vorbe. Diplomaţia trebuie să treacă la viteza superioară”.

Seulul şi Washingtonul susţin că manevrele lor sunt pur defensive şi că nu pot să fie legate de ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord, care încalcă o serie de rezoluţii ONU.

Ameninţările Phenianului cu privirela Guam constituie ”pur şi simplu un şantaj”, apreciază Joshua Pollack, un cercetător la Institutul Middlebury pentru Studii Internaţionale de la Monterey.

Tensiunile continuă să crească după ce Coreea de Nord a testat, în iulie, două rachete balistice intercontinentale (ICBM), care par să pună în raza de acţiune a Phenianului o bină parte din teritoriul american.

În reacţie la acest lucru, Donald Trump a dezlănţuit asupra Coreei de Nord ”focul şi furia, aşa cum lumea nu a mai văzut”.

Phenianul i-a replicat făcându-şi public planul de a trage rachete de rază ”intermediară”, care să cadă la 30-40 de kilometri de Guam. Pe această însulă din Pacificul de Vest se află instalaţii strategice americane, bombardiere grele şi cu rază de acţiune lungă, avioane de vânătoare şi submarine.

Acest teritoriu cu 162.000 de locuitori este echipat de asemenea cu un scut antirachetă de tip Thaad.

Această escaladare verbală îngrijorează comunitatea internaţională. Mai mulţi lideri, inclusiv preşedintele chinez Xi Jinping, au îndemnat ambele părţi la calm.

 

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat marți că nu va exista nicio acțiune militară fără consimțământul Seulului, iar guvernul său va împiedica războiul prin toate mijloacele de care dispune, notează Reuters.

 "Acțiunea militară pe peninsula coreeană poate fi decisă doar de Coreea de Sud și nimeni altcineva nu poate decide să ia măsuri militare fără consimțământul Coreei de Sud. Guvernul va împiedica războiul prin toate mijloacele", a declarat Moon într-un discurs care a comemorat aniversarea eliberării națiunii de la guvernarea militară japoneză 1945, citează Reuters.

 Secretarul american al Apărării Jim Mattis a avertizat luni că Statele Unite vor încerca să doboare orice obiect care ameninţă să se apropie de Insula Guam.

Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord:

Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord: "Este cel mai trist loc din lume"

VIDEO PROTVPLUS.RO

Coreea de Nord

Nord-coreenii schimbă etichetele produselor din China, ca să le ascundă proveniența. Care este motivul

De ce a avut doar Putin umbrelă la finala Cupei Mondiale. Serviciile ar avea explicaţia

Inundații în nord-vestul Nigeriei. Sunt cel puțin 49 de morți

Theresa May îl laudă pe Trump pentru atitudinea de la summitul NATO: „A făcut diferența”

Cauza accidentului aviatic din Cuba, în care au murit 110 oameni. Ce a făcut pilotul

Putin și-a adus „bestia rusească” la Helsinki. Limuzina a costat 300 de milioane de dolari și poate sta sub apă

Vladimir Putin

Putin neagă că ar avea dosare compromiţătoare despre Trump. "Greu de imaginat"

Barcă scufundată de o "ghiulea" din lavă, în Hawaii. Ce au păţit turiştii din ea

Donald Trump, criticat dur pentru comportamentul de la summitul cu Putin: „Cea mai jenantă prestație”

Donald Trump: "NATO e minunat, dar ajută Europa mai mult decât pe noi"

Sute de mii de francezi au sărbătorit pe Champs Elysee, luni, câștigarea CM 2018

Comunicaţiile militare între Coreea de Nord şi cea de Sud au fost reluate