Jihadistul care a revendicat atentatele din Paris a fost ucis. Cine era "fratele Omar"


Ultimul update: Joi 21 Februarie 2019 21:08
Data publicarii: Joi 21 Februarie 2019 20:59
Categorie: Stiri externe
fabien clain

Jihadistul francez Fabien Clain, cunoscut drept 'vocea' care a revendicat în numele Statului Islamic (SI) atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris, a fost ucis în Siria.

Conform postului de radio France Inter, care a făcut anunţul, Fabien Clain a fost ucis, iar fratele acestuia, Jean-Michel, a fost grav rănit în timpul unei operaţiuni aeriene a coaliţiei antijihadiste la Baghouz, ultima redută a SI în nord-estul Siriei.

Potrivit unei surse franceze citate de Reuters, coaliţia antijihadistă condusă de SUA verifică în prezent dacă Fabien Clain a fost omorât în cursul unui atac aerian în Siria.

Armata franceză şi Ministerul de Externe de la Paris au refuzat să comenteze deocamdată informaţia.

Fabien Clain, 41 de ani, a fost identificat de anchetatorii francezi ca fiind cel care a înregistrat mesajul audio de revendicare a atentatelor de la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi. Jean-Michel Clain, 38 de ani, a fost identificat drept cel care intona cântecele religioase auzite în înregistrare.

Împotriva celor doi fraţi au fost emise mandate de arestare în iunie 2018.

Se crede că Fabien Clain, condamnat în 2009 la cinci ani de detenţie pentru recrutare de luptători jihadişti, a fugit în Siria în 2015.

El s-a convertit la Islam spre sfârşitul anilor 1990. Poliţia crede că Fabien s-a radicalizat, ca şi fratele lui mai mic, la începutul anilor 2000, pe când locuia la Toulouse, unde a frecventat reţele radicale.

Potrivit autorităţilor franceze, Fabien Clain, alias 'fratele Omar', a fost implicat în 'celula Arigat' de recrutare. Mentorul membrilor celulei a fost predicatorul salafist Olivier Corel, cunoscut pe plan local drept 'emirul alb'.

Cei doi fraţi au fost apropiaţi de celula jihadistă care a comis atentatele de la Paris şi Bruxelles în 2015 şi 2016. Anchetatorii francezi cred însă că Fabien Clain a jucat un rol mai important în atentatele de la 13 noiembrie 2015, nu doar a înregistrat revendicarea acestora.

Autorităţile franceze estimează că în jur de 100 de jihadişti francezi luptă încă în zona Baghouz şi alte zeci au fost capturaţi de forţele kurde în nordul Siriei.

FULLSCREEN
Jihadistul care a revendicat atentatele din Paris a fost ucis. Cine era "fratele Omar"
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO