Jigniri la nivel inalt, intre doua mari puteri. Premierul Japoniei a fost numit drept un "Hitler asiatic"


Ultimul update: Vineri 07 Februarie 2014 07:06
Data publicarii: Marti 04 Februarie 2014 10:19
Categorie: Stiri externe
Shinzo Abe

O mare putere militara l-a calificat, marti, pe premierul japonez Shinzo Abe drept un "Hitler asiatic" - pe care l-a acuzat de expansionism militar.

Marea putere militara care a indraznit sa faca aceasta comparatie este Coreea de Nord, foarte iritata dupa declaratiile recente ale premierului japonez Shinzo Abe.

Shinzo Abe, cunoscut pentru pozitiile sale nationaliste transante, a declarat la inceputul lui ianuarie ca pana in 2020 (anul Jocurilor Olimpice de la Tokyo) Constitutia Pacifista mostenita de la ultimul razboi si impusa de invingatorul american va fi revizuita.

Criticile violente au fost publicate de agentia oficiala KCNA, principalul canal al propagandei nord-coreene. Aceste critici vin dupa alte comentarii dure ale organului de presa al partidului unic, Rodong Sinmun, care a comparat recent ambitiile lui Abe cu cele ale unui "militarist maniac".

"Gruparile de extrema dreapta conduse de Abe (...) se vor stradui sa abata atentia de la criticile internationale impotriva Japoniei", afirma KCNA intr-un editorial.

"Nu exista nicio diferenta intre fascistul maniac Hitler, care a folosit ca pretext lupta impotriva comunistilor pentru a desfasura un alt razboi, si iresponsabilul Abe care se foloseste de confruntarea cu Coreea de Nord pentru a justifica noile ambitii militariste ale Japoniei", a adaugat agentia.

Coreea de Nord ii reproseaza frecvent Japoniei ca nu s-a revansat niciodata cu adevarat pentru ocuparea Peninsulei Coreene intre 1910 si 1945.

Abe a generat furia Chinei si celor doua Corei la 26 decembrie 2013, cand a mers la sanctuarul Yasukuni, un loc de cult sintoist din Tokyo unde este onorata memoria a 2,5 milioane de persoane cazute la datorie pentru Japonia, dar mai ales 14 criminali de razboi condamnati dupa 1945. Pentru numeroase tari din regiune, acest sanctuar Yasukuni simbolizeaza inainte de toate trecutul fascist si imperialist al Japoniei.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO