Jerusalem Post: ”Netanyahu: Un război cu Fâșia Gaza s-ar putea produce în orice moment”


Ultimul update: Vineri 13 Septembrie 2019 15:33
Data publicarii: Vineri 13 Septembrie 2019 15:20
Categorie: Stiri externe
Benjamin Netanyahu

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a anunțat că Israelul ar putea declanșa o operațiune militară în Fâșia Gaza înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc pe 17 septembrie.

Potrivit Jerusalem Post, care citează Channel 13, premierul israelian a făcut aceste declarații după ce s-a întors dintr-o vizită efectuată în Rusia, precizând că o asemenea situație ”s-ar putea produce în orice moment”.

De asemenea, anunțul vine la doar o zi după ce Netanyahu a spus că ”se pare că nu va fi altă opțiune decât să ne angajăm într-o campanie de proporții în Gaza”. Premierul a vorbit la postul de radio Reshet Bet chiar înainte să plece la întâlnirea din Soci cu președintele rus Vladimir Putin.

Netanyahu a declarat că a avut ”o întâlnire excelentă cu ministrul rus al Apărării și, după mult timp, o întâlnire privată cu Putin”. La rândul său, președintele Rusiei a spus că rezultatele alegerilor din Israel sunt foarte iportante pentru Moscova și că speră ca politicienii care vor fi aleși să mențină legăturile strânse cu Rusia.

Israelul trebuie să aibă libertatea de a acţiona împotriva Iranului, a susţinut premierul Netanyahu în Rusia

 

Israelului ar trebui să i se permită să acţioneze liber împotriva Iranului, a susţinut premierul Benjamin Netanyahu, joi, la Soci, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cei doi lideri s-au întâlnit de câteva zeci de ori în ultimii ani, iar pe plan militar Rusia şi Israelul au colaborat pentru a evita ciocniri accidentale în Siria, unde Israelul susţine că realizează atacuri asupra ţintelor iraniene pentru a opri Teheranul să îşi stabilească o prezenţă militară.

"Coordonarea noastră în domeniul securităţii este întotdeauna importantă, dar este cu atât mai importantă acum, după ce luna trecută s-a înregistrat o creştere serioasă a încercărilor Iranului de a lovi Israelul din Siria şi de a plasa rachete (teleghidate) de precizie pentru a le folosi împotriva noastră", a declarat Netanyahu la începutul discuţiilor cu liderul rus.

Iranul şi miliţia libaneză Hezbollah sprijinită de Teheran l-au sprijinit pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil sirian. Rusia care, la rândul său, susţine tabăra preşedintelui sirian, a închis în mare măsură ochii în privinţa atacurilor aeriene israeliene.

Conform agenţiei de ştiri RIA Novosti, preşedintele Putin a lăudat cooperarea în domeniul militar şi al securităţii dintre Rusia şi Israel.

După discuţiile care au durat câteva ore, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că cei doi lideri au convenit să intensifice dialogul bilateral în domeniul militar pe dosarul sirian, conform informaţiilor transmise de agenţia de ştiri Interfax.

Potrivit sursei citate, Vladimir Putin şi Benjamin Netanyahu au evidenţiat necesitatea protejării integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Siriei.

După ce, anterior, a avut o întrevedere cu Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, Netanyahu a reiterat poziţia conform căreia pentru ca Israelul să îşi poată asigura securitatea, armata sa trebuie să aibă "libertate de acţiune" în regiune împotriva Iranului.

 

Sursa: Agerpres Jerusalem Post

VIDEO PROTVPLUS.RO