Jean-Claude Juncker: Nu poate exista o agendă de securitate fără Rusia


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 29 Aprilie 2018 07:33
Categorie: Stiri externe
Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, susţine într-un interviu citat de Politico că Europa pierde teren pe scena globală şi că ar trebui să asculte restul lumii.

"Prietenul meu Vladimir Putin, pentru că suntem prieteni de mai mulţi ani chiar dacă acum nu puţi spune că Putin îţi este prieten, a fost cândva neplăcut mirat de o afirmație a președintelui Obama, că Rusia este doar o putere regională. Dacă există ceva ce Rusia nu ar fi, tocmai asta este (n.r. o putere regională). Trebuie să învățăm să vorbim cu rușii de la egal la egal”, a declarat Juncker într-un interviu oferit publicației irlandeze Trow, citat de Politico.

"Trebuie să restabilim contactul cu Rusia. Rusia este un jucător important. Nu poate exista nicio agendă de securitate fără Rusia. Nu îmi place actuala retorică de Război Rece", a mai precizat Juncker.

Comentariile lui Juncker vin în contextul unor relaţii tot mai tensionate între Europa şi Rusia pe fondul crizei din Siria, unde ruşii sunt implicaţi, a presupusului atac cu o neurotoxină, orchestrat de ruşi în Salisbury, Marea Britenie, dar şi a presupusei implicări ruse în alegerile din SUA.

Juncker a avertizat că puterea Europei pe scena mondială se diminuează şi că apar noi jucători importanţi.

”Noi europenii ne credem şefii lumii. Uităm că suntem o parte mică și slabă a universului. Pierdem din puterea economică. Lent, dar sigur, cădem de la 25% din PIB mondial, la 16-18%", a mai spus acesta.

”Avem pierderi și în plan demografic. Suntem prezenţi cultural, însă nu mai dominăm. De aceea întotdeauna invit la o modestie mai accentuată. Trebuie să ne aplecăm urechea la ceea ce spune restul lumii", a conchis președintele Comisiei Europene.

Juncker a mai sugerat ca unii membri UE, printre care Olanda, sunt ipocriţi atunci când critică eforturile lui ca CE să joace un rol politic mai mare.

”E amuzant că premierii care nu sunt de acord cu o comisie politică, precum Mark (n.r. Rutte, premierul olandez) întotdeauna ne sună dacă sunt probleme politice acasă" a completat Juncker.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: politico.com

Rusia, preocupată de ”pretenţiile teritoriale ale unor state vecine”. Documentul semnat de Putin
Raport declasificat: războiul informațional dus de Rusia împotriva Occidentului, de 10 ani
VIDEO PROTVPLUS.RO