Japonia avertizeaza Coreea de Nord. "Daca se va confirma, va fi distrusa"

Ultima actualizare: 06-02-2016 07:01
Kim Jong-un - Agerpres

Japonia a declarat miercuri ca va distruge o racheta nord-coreeana daca aceasta i-ar ameninta teritoriul, dupa ce Phenianul isi anuntase intentia de a o lansa in cursul acestei luni, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

"Ministrul apararii a emis ordinul" de a fi distrusa o astfel de racheta "daca se confirma ca ea cade pe teritoriul japonez", precizeaza ministerul intr-un comunicat.

Ministrul Gen Nakatani a luat aceasta decizie dupa confirmarea de catre Coreea de Nord a proiectului de lansare a unei "rachete - pe care ea o numeste 'satelit' - in zilele urmatoare", potrivit documentului.

Ordinul urmeaza a fi executat de apararea antiracheta a tarii, care cuprinde un sistem sol-aer PAC-3, precum si sisteme SM-3 imbarcate pe nave, detaliaza comunicatul.

Aceasta dispozitie va fi mentinuta pana in 26 februarie, data incheierii intervalului de tir care incepe in 8 februarie, anuntat de Phenian.

Seulul si Tokyo, impreuna cu Washingtonul, au avertizat miercuri Coreea de Nord impotriva consecintelor unui eventual tir cu racheta balistica, dupa doar cateva saptamani de la efectuarea celui de-al patrulea test nuclear al ei.

Acest proiect constituie "o provocare serioasa" , a reactionat miercuri dimineata premierul japonez Shinzo Abe. "Daca Coreea de Nord se incapataneaza sa efectueze acest tir, el va fi o clara violare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si o serioasa provocare", a declarat el in fata parlamentului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO