Japonia a executat prin spanzurare trei condamnati la moarte

Ultima actualizare: 24-02-2013 07:12
Camera de executie, Japonia

Japonia a executat prin spanzuratoare, joi, trei condamnati la moarte, fiind prima executie de acest fel sub mandatul premierului Shinzo Abe.

Conform BBC News, care citeaza Ministerul nipon de Justitie, cei trei au fost spanzurati joi dimineata, una dintre persoane avand condamnare pentru uciderea unei tinere. Potrivit sursei citate, in anumite perioade de timp, Japonia obisnuieste sa puna in aplicare astfel de masuri extreme, fiind una dintre putinele tari industrializate in care se aplica pedeapsa cu moartea (in general pentru crime multiple).

"Am dat ordin pentru executarea sentintei, dupa ce am studiat cu atentie aceasta problema. Au fost cazuri de o cruzime extrema, in care victimele au fost lipsite de vietile lor pretioase din motive foarte puerile", a declarat ministrul Justitiei, Sadakazu Tanigaki.

Cei trei barbati care au fost spanzurati sunt Kaoru Kobayashi (44 de ani), condamnat pentru uciderea unei fete de 7 ani, Masahiro Kanagawa (29 de ani), care a omorat un om si a ranit alti 7 intr-un mall din Tokyo in 2008, si Keiki Muto (62 de ani) care a ucis proprietarul unui bar in 2002 pentru a-l jefui.

Filiala japoneza a organizatiei Amnesty International a "condamnat ferm" aceste executii. Desi majoritatea populatiei sustine pedeapsa cu moartea, organizatiile pentru apararea drepturilor omului afirma ca pedeapsa cu moartea este o practica extrem de dura, condamnatii avand parte pana la executie de foarte putine vizite si putine exercitii. In unele cazuri, acestia nu sunt avertizati asupra datei cand vor fi executati.

Organizatiile mai atrag atentia asupra ratei mari de condamnari, de 99%, multe dintre acestea bazandu-se doar pe marturii. In prezent exista peste 130 de condamnati la moarte, printre care se afla si Shoko Asahara, cel care a pus la cale atacul cu gaz din 1995 de la metroul din Tokyo.

In 2011 nu a existat nicio executie, insa acestea au fost repornite in martie 2012, sub guvernul Partidului Democrat. Premierul Abe a venit la putere in urma alegerilor pe care le-a castigat in decembrie 2012.

Conform datelor oficiale din 2011, peste 80% dintre japonezi se pronunta pentru aplicarea pedepsei capitale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO