Israelul pregateste terenul pentru o posibila operatiune militara impotriva Gaza

Fasia Gaza

Liderii israelieni si analistii considera din ce in ce mai probabila o operatiune militara impotriva teritoriului palestinian, dupa o noua escaladare a violentelor la frontiera dintre Fasia Gaza si Israel, a doua in decurs de o luna.

Inca din noaptea de luni spre marti, aviatia israeliana a lansat trei raiduri impotriva unor obiective situate in Fasia Gaza, fara a provoca victime, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate palestiniene si martorilor oculari.

Potrivit unei purtatoare de cuvant a armatei israeliene, aviatia a atacat un depozit de armament din centrul teritoriului palestinian si alte doua locuri de lansare de rachete din nord, scrie Mediafax.

Ostilitatile au izbucnit sambata dupa un tir de racheta antitanc lansat impotriva unui vehicul al armatei israeliene la granita cu enclava palestiniana. Sase palestinieni, patru civili si doi combatanti, potrivit unor surse medicale palestiniene, au fost ucisi si aproximativ 30 au fost raniti in confruntarile care au urmat. Cel putin opt israelieni, dintre care patru soldati au fost raniti.

Acest nou acces de violenta l-a determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu sa afirme ca este "pregatit de escalada". Ministrul Apararii, Ehud Barak, a avertizat miscarea Hamas, aflata la putere in Gaza, "ca va plati puternic pretul".

Citește și
Siria
Armata siriana a ATACAT o ambarcatiune care transporta presupusi "teroristi", pe Fluviul Eufrat
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Luni seara, Netanyahu a recurs la consultari cu Ehud Barak si seful Statului Major, generalul Benny Gantz, pentru a evalua riposta Israelului la tirurile din Gaza, potrivit postului public de radio.

Potrivit aceleiasi surse, Cabinetul israelian restrans (format din opt ministri) se va reuni marti pe aceeasi tema.

In plus, o delegatie formata din oficiali israelieni de rang inalt a fost primita luni de consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Barack Obama la Casa Alba, "pentru consultari in privinta Iranului, Siriei si alte probleme de securitate din regiune", potrivit unui purtator de cuvant al administratiei americane.

Potrivit analistilor, limbajul ferm al Guvernului israelian reflecta discutii in cadrul acestuia despre modul de a organiza raspunsul Israelului.

O interventie militara de anvergura, o crestere a numarului de raiduri aeriene si lichidarea unor oficiali de rang inalt din Gaza sunt actiuni luate in considerare de liderii israelieni.

"In cadrul Consiliului de Ministri (duminica), Netanyahu a incercat sa pregateasca opinia publica pentru eventualitatea unei astfel de operatiuni", scrie Yossi Yehoshua in cotidianul Yediot Aharonot.

"Bibi" Netanyahu a "trecut in revista si planuri elaborate" pentru o astfel de operatiune, precizeaza analistul. Seful Guvernului israelian a avut luni o intrevedere cu ambasadorii aflati la post in Israel in speranta de a atrage cat mai multe tari pentru cauza sa.

Un oficial de rang inalt israelian, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a confirmat ca Netanyahu intentioneaza sa se vada cu diplomatii "pentru a-i pregati pentru eventualitatea ca Israelul sa actioneze putin mai energic pentru a-si proteja cetatenii".

Totusi, chiar daca sunt in favoarea unui raspuns in forta, putini oficiali israelieni sunt inclinati sa declanseze o operatiune de anvergura celei din 27 decembrie 2008 - 18 ianuarie 2009, soldata cu moartea a 1.440 de palestinieni si 13 israelieni.
Fostul sef de Stat Major Dan Halutz a considerat ca este timp pentru "a reveni la asasinatele tintite ale unor oficiali de rang inalt din Hamas", in cadrul unui interviu acordat postului de radio militar.

"Inainte de a demara o operatiune militara de anvergura, este imperativ sa incercam alte optiuni", a adaugat el, evocand "eliminarea tintelor si atacuri impotriva intereselor Hamas".

In opinia lui Ofir Akounis, un aliat al lui Netanyahu in cadrul Likud (dreapta), "nu este nicio indoiala ca o operatiune militara nu este decat o problema de timp".

Dar, subliniaza Alex Fishman, specialist in probleme militare la Yediot Aharonot, "nu este sigur ca sfera politica are interesul de a se implica intr-un razboi terestru. Intrebarea (...) este cum sa lansezi o operatiune militara limitata" cu "singurul obiectiv de a obtine un armistitiu durabil" si nu inlaturarea Hamas.

Potrivit expertului, Washingtonul, aliatul Israelului, a "dat unda verde" unei operatiuni impotriva Gaza, reafirmand, duminica, prin vocea ambasadorului sau, Dan Shapiro, "dreptul Israelului de a se apara".

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Presa: Israelul a LANSAT obuze de artilerie spre Siria pentru prima data in ultimii 39 de ani
Presa: Israelul a LANSAT obuze de artilerie spre Siria pentru prima data in ultimii 39 de ani

Israelul a lansat, duminica, obuze de artilerie spre teritoriul sirian, pentru prima data din 1973, ripostand la tiruri de obuze provenind din Siria, relateaza site-ul israelian Ynetnews.

Armata siriana a ATACAT o ambarcatiune care transporta presupusi
Armata siriana a ATACAT o ambarcatiune care transporta presupusi "teroristi", pe Fluviul Eufrat

Armata siriana a atacat o ambarcatiune care transporta presupusi Armata siriana a distrus o nava care transporta insurgenti, pe Fluviul Eufrat, in partea de nord-est a Siriei, informeaza agentia SANA.

Benjamin Netanyahu:
Benjamin Netanyahu: "Daca atacam Iranul, la 5 minute dupa, se va raspandi un sentiment de usurare"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, apreciaza ca in cazul unui atac al Israelului asupra instalatiilor nucleare iraniene, regiunea araba va fi usurata, deoarece Teheranul, potrivit lui, nu este popular, relateaza AFP.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.