Intalnire Putin-Erdogan, la Kremlin. Planul prin care cei doi lideri isi impart sferele de influenta in Siria

Dată publicare: 11-03-2017 07:31
Dată actualizare: 14-03-2017 07:36


Intalnire Putin - Erdogan, la Kremlin

Vladimir Putin l-a primit la Kremlin pe presedintele turc, discutand spinoasa problema a rezolvarii razboiului din Siria

Presedintele Vladimir Putin a salutat relatiile stranse dintre fortele ruse si turce vineri, intr-o intalnire cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan pe tema situatiei din Siria, relateaza The Associated Press. Moscova si Ankara au mediat in decembrie un armistitiu care a contribuit la reducerea amplorii conflictului armat dintre fortele presedintelui sirian Bashar al-Assad si ale opozitiei. De asemenea, ele au patronat anul acesta doua runde de negocieri intre Guvernul al-Assad si opozitie. O a treia runda este prevazuta saptamana viitoare.

Rusia si Turcia si-au coordonat totodata operatiunile impotriva Statului Islamic in Siria. Trei militari turci au fost ucisi in mod accidental, luna trecuta, intr-un raid rus, insa incideentul nu a deraiat coordonarea militara turco-rusa.

La finalul intalnirii sale cu Erdogan, la Kremlin, Putin a evocat un ”contact eficient si apropiat” in Siria, intre fortele armate si serviciile de informatii ale celor doua tari. ”Rusia si Turcia au contribuit in mod major nu doar la incheierea unui armistitiu intre fortele guvernamentale siriene si fortele armate ale opozitiei, ci au lansat negocieri directe, concrete” intre cele doua parti, a declarat Putin.

Sefii Statelor Majore din Rusia, Statele Unite si Turcia s-au intalnit saptamatna aceasta in orasul turc Antalya, intr-o incercare de a stabili masuri suplimentare in vederea prevenirii unor viitoare incidente pe teren. Aceasta reuniune tripartita a vizat totodata sa gaseasca modalitati de a diminua neincrederea reciproca intre fortele opozitiei siriene sustinute de turci, forte kurde siriene sustinute de americani si fortele guvernamentale siriene sustinute de rusi, care lupta toate in ofensive catre capitala de facto a Statului Islamic, Rakka.

Putin urma sa participe vineri, ulterior, la o reuniune cu oficiali de rang inalt din cadrul fortelor armate si serviciilor de informatii, in cadrul Consiliului pentru Securitate. Intrebat de un jurnalist daca Moscova si Ankara impartasesc ideea ca Siria si Irakul este necesar sa ramana intre frontierele actuale, Putin a vorbit despre ”situatia complexa” si ”contradictiile” din negocierile de pace siriene.

Insa el a insistat ca apararea integritatii teritoriale a Siriei este o ”conditie necesara in vederea pacii in aceasta tara”. Erdogan a declarat, la randul sau ca mentinerea frontierelor actuale ale Siriei reprezinta ”principalul obiectiv” al Turciei.
Cooperarea in Siria dintre Rusia si Turcia reprezinta un moment de cotitura, avand in vedere ca ele sustin parti opuse in conflict - Moscova il sustine pe al-Assad, iar Ankara ii sustine pe inamicii acestuia inca de la inceputul razboiului, in urma cu sase ani.

Interesele opuse ale celor doua tari au condus la doborarea unui avion rus de razboi de catre un avion de lupta turc la frontiera turco-siriana, in noiembrie 2015, si le-a adus in pragul unui conflict militar direct. Moscova a raspuns interzicand vanzarea de pachete turistice in Turcia si oprind importurile de produse agricole, sanctiuni care au afectat economia turca.

Erdogan a prezentat scuze pentru doborarea avionului rus, iar acest lucru a contribuit la o reconstruire a relatiilor, iar Putin l-a sustinut ferm pe liderul turc in urma tentativei de lovitura de stat din iulie. In pofida acestei apropieri, Rusia a ridicat treptat sanctiunile economice, mentinandu-le pe unele, aparent cu scopul de a motiva Turcia.

Inainte de intalnirea de la Kremlin, Guvernul rus a autorizat importurile de conopida si broccoli si al altor doua produse agricole. Erdogan, care i-a spus liderului rus ”drag prieten”, a indemnat Moscova sa ridice toate sanctiunile impuse companiilor turce, sa restabileasca regimul de liberalizare a vizelor turistice si sa creasca numarul zborurilor comerciale intre cele doua tari.

El a notat, de asemenea, in cadrul reuniunii, ca planurile in vederea unei eventuale construiri a unui gazoduct rus si unei centrale nucleare in Turcia cunosc un nou impuls. Ambele proiecte au fost lasate in asteptare in contextul tensionat de dupa doborarea avionului rus. Erdogan si-a exprimat totodata interesul fata de o cooperare in industriile apararii.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO