Israelul a afirmat că a stat în spatele unui atac cibernetic asupra principalei centrale nucleare a Iranului

Ultima actualizare: 11-04-2021 21:09
Ali-Akbar Salehi
Getty

UPDATE Israel a confirmat că a stat în spatele unui atac cibernetic asupra principalei centrale nucleare a Iranului, pe care șeful Organizației pentru Energie Atomică din Iran l-a descris ca un act de terorism.

Israelul a confirmat că este resposabil pentru atacul cibernetic care a afectat principala centrală nucleară a Iranului, potrivit The Guardian.

Știre inițială

Iranul denunţă „terorism nuclear'' împotriva unei fabrici de îmbogăţire a uraniului.

Şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran (OIEA), Ali-Akbar Salehi, a descris, duminică, drept „terorism nuclear" un incident electric înregistrat în timpul dimineţii la instalaţia de îmbogăţire a uraniului din Natanz, transmit AFP, Reuters şi EFE.

Într-un comunicat difuzat de televiziunea de stat, Salehi a îndemnat comunitatea internaţională şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să „acţioneze împotriva acestui terorism nuclear" şi a avertizat că ţara sa „îşi rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva autorilor săi", potrivit Agerpres.

Comunicatul de presă nu acuză niciun grup sau stat pentru acest atac şi nu oferă nicio indicaţie a stării instalaţiilor în cauză.

Duminică mai devreme, purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi, a anunţat că în cursul dimineţii s-a produs o „pană de curent" de origine suspectă la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz, unul dintre principalele centre ale programului nuclear al Iranului, unde cu o zi înainte au fost lansate noi cascade de centrifuge interzise de acordul nuclear iranian din 2015.

În Natanz, o instalaţie de aproximativ 100.000 de metri pătraţi construită la opt metri sub pământ, a avut loc o explozie pe 2 iulie 2020, într-o sală de asamblare a centrifugelor avansate, catalogată la momentul respectiv drept „sabotaj".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO