Incident China-SUA in Marea Chinei de Sud. Expert american: Riscul unui razboi in viitor intre cele doua tari e ridicat


Ultimul update: Duminica 24 Mai 2015 07:04
Data publicarii: Joi 21 Mai 2015 10:54
Categorie: Stiri externe
china- cnn

Marina chineza a trimis opt avertizari miercuri echipajului unui avion de supraveghere american de tipul Boeing P-8A Poseidon, care survola insulele artificiale in litigiu in Marea Chinei de Sud, pentru a parasi zona, a relatat CNN.

La un moment dat, dupa ce pilotii americani au raspuns ca avionul zbura in spatiul aerian international, un operator de radio chinez a spus exasperat: “Aceasta este marina chineza... Plecati!”, relateaza Reuters. CNN a avut un reporter la bordul aparatului de zbor.

P8-A Poseidon este unul dintre cele mai avansate avioane de supraveghere ale armatei americane, a carui cea mai mica altitudine de zbor este de 4.500 de metri, relateaza Agerpres.

Acest incident, alaturi de recentele avertismente chineze la adresa unui avion militar filipinez pentru a parasi zona din jurul arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Est, ar putea determina Beijingul sa incerce sa puna in aplicare o zona de excludere militara deasupra noilor insule.

Unii experti in probleme de securitate isi exprima ingrijorarea in legatura cu riscul unei confruntari, mai ales dupa ce un oficial american a declarat saptamana trecuta ca Pentagonul are in vedere trimiterea de aeronave militare si de nave pentru a revendica libertatea de navigare in zona insulelor artificiale realizate de China.

Imaginile luate de P8-A Poseidon si care au fost difuzate de CNN arata o activitate intensa de constructie si dragare in noile insule, precum si nave ale marinei chineze in apropiere.

Potrivit CNN, este pentru prima oara cand Pentagonul declasifica o inregistrare video cu activitati de constructie ale Chinei si avertismente audio la adresa unui avion american.

Fostul adjunct al directorului CIA, Michael Morell, a afirmat ca aceasta confruntare indica faptul ca este "categoric" riscul ca SUA si China sa ajunga la razboi in perioada urmatoare, relateaza CNN.

De la sfarsitul anului 2013, China a demarat lucrari pentru crearea de noi insule si pentru extinderea celor deja existente, care fac obiectul unui litigiu in Marea Chinei de Est, planul sau prevazand si crearea unei retele de fortificatii in arhipelagul Spratly.
 

Sursa: Agerpres

Tags: china, sua, incident,

Rusia si-ar putea consolida potentialul nuclear pentru a contracara amenintarile SUA. Oficial rus: Suntem preocupati
VIDEO PROTVPLUS.RO