Incendiul de la Notre Dame. Trei elemente majore riscă să se prăbuşească

Ultima actualizare: 18-04-2019 16:43
catedrala Notre Dame, dupa incendiu
Agerpres

„Trei puncte de fragilitate majore” au rămas în structura catedralei Notre-Dame, unde se desfăşoară în prezent o serie de lucrări de consolidare, a declarat joi ministrul Culturii din Franţa, Franck Riester, citat de AFP.

 

 

Primul punct

Asupra pilonului din transeptul nordic (naosul transversal), "lucrări importante au fost realizate în această noapte pentru a consolida prin fretaj partea superioară, un fel de cofraj cu ajutorul unui dispozitiv din lemn. Acea parte ameninţa să se prăbuşească", a declarat ministrul francez pentru site-ul de ştiri BFMTV-RMC.

Al doilea punct

Al doilea punct sensibil: pilonul (partea înaltă) occidental, aflat între cele două turnuri. "Este foarte fragilizat şi stă aplecat, în special pentru că statuia îngerului, aflată în partea de sus, a fost atât de arsă încât s-a topit pe toată partea superioară a stâlpului de susţinere", a explicat Franck Riester.

"O operaţiune care are loc astăzi vizează, printr-un eşafodaj ce urmează să fie instalat, să lege acel înger, pentru a-l extrage de acolo", a continuat ministrul francez.

Al treilea punct

Al treilea punct problematic: îngerul de pe turnul dinspre miazăzi, "care s-a încălzit atât de mult, încât pietrele din zidul de susţinere au devenit complet friabile, şi există riscul ca himerele decorative să se prăbuşească". "Dacă ele se prăbuşesc, ar putea să pericliteze marile orgi care, pentru moment, au fost salvate", a subliniat ministrul. "Operaţiunea de extragere a himerelor a fost lansată".

În plus, în catedrala Notre-Dame există "trei locuri foarte problematice", unde bolta s-a prăbuşit: "naosul, din cauza prăbuşirii fleşei, la crucea transeptului şi în transeptul nordic".

"În cele trei locuri, bolta s-a prăbuşit şi există un risc real ca ea să se prăbuşească şi în alte zone, motiv pentru care astăzi vor fi instalate mai multe schele, pentru a pune platouri de susţinere, pentru a scoate molozul de pe boltă şi pentru a acoperi foarte repede găurile din tavan. Dacă va începe să plouă, se va produce o acumulare de apă care ar apăsa şi mai multe asupra boltei", a prevenit ministrul Culturii.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO