Incendiile de vegetaţie mistuie Siberia. Sunt 100 de focare active

Dată publicare: 17-07-2020 07:59
Dată actualizare: 17-07-2020 10:15


Pe fondul unei canicule fără precedent, incendiile de vegetaţie mistuie Siberia.

Unul din cele mai reci locuri de pe Glob are acum peste 100 de focare active.

Specialiștii atrag atenția că în ultimul timp regiunea Arctica se încălzește mai rapid decât restul planetei.

Situaţia cea mai gravă este în republica Sakha, aflată în nord-estul Rusiei. Aproape 800 de pompieri ajutaţi de peste 80 de autospeciale au fost trimişi în zonă pentru a pune capăt dezastrului. Inamicul numărul unu al echipelor de intervenţie este vântul. Rafalele care nu se mai opresc nu fac altceva decât să extindă flăcările. Serviciile de urgenţă au trimis, de asemenea, şi pompieri-parașutiști în porţiunile greu accesibile și au folosit explozibili pentru a opri răspândirea incendiilor.

Sergey Salilov, pompier: „Incendiul s-a răspândit foarte departe, așa că a trebuit să încercăm o metodă mai dură pentru a-l controla”.

Cu toate acestea, pe fondul unor zile neobişnuit de călduroase şi cu o vegetaţie uscată, zeci de hectare de pădure continuă să ardă ca o torţă.

Aflată în apropierea incendiilor, capitala regiunii, oraşul Yakutsk, a fost acoperită de un fum dens, spre disperarea locuitorilor care, din această cauză, riscă probleme respiratorii şi cardiovascuare.

Localnic: „Este destul de dificil să respirat, mai ales dacă porţi şi mască. Și, pe deasupra, vremea este caniculară”.

Temperaturi de peste 40 de grade Celsius au dat naştere altor incendii de pădure în sudul munţilor Urali. În zonă nu a mai plouat de două luni, fapt ce crează mediul propice pentru extinderea focarelor.

Tags: incendiu, siberia,


VIDEO PROTVPLUS.RO