În ultimele zile de mandat, Administrația Trump impune sancțiuni Iranului și Cubei

Ultima actualizare: 15-01-2021 20:29
Trump
Getty

Statele Unite au aplicat vineri noi sancţiuni unor persoane şi entităţi din Iran, în cadrul politicii de creştere a presiunii asupra regimului de la Teheran promovate de preşedintele american Donald Trump, informează Reuters.

Mandatul republicanului Trump la Casa Albă se încheie în 20 ianuarie, iar succesorul său, democratul Joe Biden, ar putea modifica în curând politica Washingtonului faţă de Iran.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite au inclus pe lista neagră încă şapte entităţi şi două persoane în legătură cu companiile de shipping iraniene, precum şi cu unele entităţi legate de proliferarea armamentului convenţional.

Sancțiuni împotriva regimului cubanez

 

Administraţia preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump a anunţat vineri sancţiuni împotriva regimului cubanez, după ce luni a reintrodus Cuba pe lista neagră a SUA cu "statele care susţin terorismul", de pe care fostul preşedinte democrat Barack Obama a retras-o în 2015, informează AFP.

"Regimul cubanez încalcă de multă vreme drepturile omului. (...) Statele Unite vor continua să utilizeze toate mijloacele pe care le au la dispoziţie în faţa situaţiei înfiorătoare a drepturilor omului din Cuba şi din alte părţi ale lumii", a asigurat într-un comunicat secretarul Trezoreriei (ministrul finanţelor) Steven Mnuchin.

Sancţiunile îl vizează pe ministrul cubanez de interne Lazaro Alberto Alvarez Casas, precum şi ministerul său, care "se face responsabil de supravegherea activităţilor politice, cu susţinerea poliţiei, care arestează persoanele aflate în vizorul ministerului", consideră Trezoreria SUA.

Ministrul şi Ministerul de Interne ai Cubei nu vor mai avea acces la sistemul financiar american, iar eventualele lor active din SUA vor fi blocate.

Aceste evoluţii riscă să facă mai dificilă pentru preşedintele ales al SUA, Joe Biden, care va prelua funcţia pe 20 ianuarie, reluarea relaţiilor cu Havana. După apropierea spectaculoasă dintre Washington şi Havana sub administraţia Obama, administraţia Trump şi-a înăsprit constant poziţia faţă de puterea comunistă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO