În timp ce manifestanții de la Capitoliu sunt arestați rând pe rând, Trump ar putea fi destituit

Ultima actualizare: 10-01-2021 22:12

Retras la Casa Albă, președintele încă în funcție Donald Trump și-a informat apropiații că nu are de gând să demisioneze, chiar dacă adversarii îi cer asta, după asaltul simpatizanților săi la Capitoliu.

În aceste condiţii, democrații ar putea lansa procedura de destituire. Însă, mai mult pentru a trimite un mesaj simbolic.

Până acum, peste 80 de manifestanți au fost arestați, iar unii au fost puși sub acuzare. Inclusiv activistul influentei mişcări de extremă dreaptă QAnon, care susține teoriile conspirației și se auto-intitulează șaman.

Jake Angeli a ieşit în evidenţă printre cei care au luat cu asalt sediul Congesului american, prin ținuta sa - la bustul gol, tatuat, vopsit pe față şi purtând pe cap o căciulă de blană şi coarne. A fost fotografiat chiar aşezat la prezidiul sălii de şedinţe a Senatului.

Dincolo de deghizarea care poate părea amuzantă, închipuitul șaman este un reprezentant proeminent al mişcării QAnon care susţine că lupta împotriva membrilor unui așa-zis "stat profund", care ar manipula societatea. Şi consideră că Donald Trump este "alesul" menit să înlăture aceste practici oculte.

Oricum s-a remarcat la numeroase manifestații de susținere pentru Trump.

Printre participanţii la asaltul de la Capitoliu, arestaţi şi duşi în faţa instanţei, se numără şi un legislator din Congresul statului Virginia de Vest, Derrick Evans. El s-a filmat în mijlocul simpatizanilor lui Trump care au năvălit în sediul parlamentului de la Washington. Și a transmis în direct pe Facebook.

După ce a fost arestat, Evans a demisionat.

Pe de altă parte, preşedintele Donald Trump - care mai are doar zece zile din mandatul la Casa Albă - ar putea să fie supus, luni, unei proceduri de destituire, sau "impeachment".

Un text de punere sub acuzare, redactat de democrați din Camera Reprezentanților, îl acuză că a "făcut deliberat declarații" prin care i-a înstigat pe susținătorii săi la invadarea sediului Congresului american.

Chiar și în tabăra republicană, unii dintre parlamentari par deschiși la posibilitatea înlăturării preşedintelui încă în funcţie.

Totuşi, nu este timp și nici nu sunt întrunite condițiile - ar trebui să fie declarat vinovat de două treimi dintre membrii Senatului - pentru finalizarea unei procedurii de destituire, dar acțiunea este simbolică.

Pentru că lansarea unei a doua proceduri de impeachment ar lăsa un stigmat de neînlăturat asupra bilanţului președinției lui Donald Trump.Niciun președinte american nu a mai suferit o asemenea dezonoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO