În spitalele din Marea Britanie sunt mai mulți bolnavi de Covid-19 decât erau în martie

Ultima actualizare: 13-10-2020 20:13

Premierul Boris Johnson spune că în spitalele din Marea Britanie, sunt acum mai mulți bolnavi de Covid decât erau în martie, când a fost impusă carantina la nivel național.

Și mai tulburător, de patru săptămâni la rând a crescut numărul deceselor.

Pe de altă parte, în Cehia se închid școlile, restaurantele și barurile.

Așa arată valul doi în Regatul Unit, la terapie intensivă. Virusul se răspândește necontrolat, mai ales în partea de nord-vest a Angliei.

Mark, de 57 de ani și cu alte probleme de sănătate, a petrecut aproape tot anul la adăpost, incercând să se protejeze cât a putut. Dar familia lui s-a mutat și crede că astfel a fost expus virusului. La fel și soția sa.

Mark: ”Sunt îngrijorat, da... Dar am încredere în medici și tratament, dacă are sens ce spun.”

Terapia intensivă a spitalului din Warrington este plină, aproape până la refuz. Susan este internată de o săptămână.

Susan: ”Am făcut tot ce ni s-a spus să facem. Distanțare socială și restul... Cred că oamenii nu trebuie să nesocotească virusul acesta. În fiecare minut mă tem că nu pot să respir. Știu că n-aș putea supraviețui fără asta.”

Ashish Joshi, corespondent Sky News: ”În Marea Britanie, primul caz de infectare cu coronavirus s-a înregistrat în februarie. După 8 luni, unitățile de terapie intensivă că această încep să se umple din nou.”

O spune și premierul Boris Johnson: ”Sunt deja mai mulți pacienți cu Covid în spitalele din Regatul Unit decât erau pe 23 martie, când întreaga țară era în "lockdown". Și, din păcate, creșete din nou numărul deceselor.”

În acest spital nu a murit nimeni de Covid-19 în lunile iulie și august. Însă, doar săptămâna trecută 8 oameni s-au stins după ce s-au infectat cu coronaviris.

Ceva s-a schimbat, totuși, față de primul val...

Dr Alex Crowe, Warrington and Halton NHS Trust medical director: ”Cred că suntem mult mai bine pregătiți decât eram. Înțelegem de ce au nevoie și ce intervenții sunt necesare pentru pacienții care au Covid.”

Dar iarna bate la ușa, următoarele luni vor fi o mare provocare mai ales că apare și virusul gripal.

Premierul Boris Johnson a prezentat un nou sistem de restricţii anti-epidemice destinat Angliei, cu trei niveluri de alertă. De mainie, Liverpool și împrejurimile sunt plasate sub nivelul de alertă maxim, cu cele mai stricte restricții.

Boris Johnson: ”Pe lângă puburi și baruri, am convenit cu primarul din Liverpool ca și sălile de sport, centrele de relaxare, agențiile de pariuri, sălile de jocuri și cazinourile se vor închide.”

De la noapte, școlile din Cehia se închid, iar cursurile se mută online. La fel, se vor închide restaurantele și barurile în țară cu cea mai mare rată de infectare din Europa, raportată la populație. Bilanțul zilnic al noilor cazuri de infectare, în Cehia, a trecut de 4.300

Andrej Babis, premierul Cehiei: ”Decizia a fost dificilă, dar cred că avem o viziune clară despre cum ne putem întoarce la normalitate. Avem experiență, avem planuri clare, dar prioritatea este să ajutăm spitalele să facă față situației.”

În ultimele două săptămâni a crescut de două ori și mai mult numărul bolanvilor de Covid internați în spitalele din Cehia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO