În premieră, doi părinți din SUA au fost condamnați la închisoare pentru crima care a fost comisă de fiul lor adolescent

×
Codul embed a fost copiat

James și Jennifer Crumbley, părinții adolescentului care a ucis patru elevi în atacul din 2021 de la o școală din Oxford, Michigan, au fost condamnați la câte 10 până la 15 ani de închisoare.

Ei au fost declarați vinovați de omor prin imprudență, astfel că fiecare dintre ei risca până la 15 ani de închisoare, notează CNN.

Cei doi au fost deja încarcerați timp de peste doi ani, după ce au fost arestați într-un depozit din Detroit, la câteva zile după atacul armat. Deși părinții au fost judecați separat, sentința au primit-o împreună într-o sală de judecată din Oakland County.

Înainte de pronunțarea sentinței, părinții elevilor uciși s-au adresat instanței și inculpaților.

Nicole Beausoleil, mama lui Madisyn Baldwin, și-a amintit de râsul, zâmbetul, inteligența și creativitatea fiicei sale, înainte de a-și îndrepta comentariile către soții Crumbley.

Citește și
politie germania
Atac cu cuţitul într-o şcoală din Germania. Mai mulţi elevi au fost răniţi. Un suspect a fost reţinut
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

"Când ați știut că lipsește arma, ați sunat la poliție știind că fiul dvs. a fost cel care a luat-o. Aveam familia care suna la fiecare spital descriind cum arăta (Madisyn)", a spus Beausoleil, emoționată.

"Când ai trimis un mesaj 'Ethan, nu o face', eu îi trimiteam lui Madisyn un mesaj: 'Te iubesc, te rog s-o suni pe mama'. "

Tatăl lui Justin Shilling, Craig, a vorbit despre "durerea, furia, durerea sufletească, regretul, anxietatea, stresul" cu care trăiește în fiecare zi.

"Literalmente, fiecare aspect al vieții mele a fost afectat de această tragedie", a spus el, purtând un hanorac negru cu o fotografie a fiului său zâmbitor.

"Sângele copiilor noștri este pe mâinile voastre", le-a spus el inculpaților.

Mama lui Justin, Jill Soave, a declarat că tragedia ar fi putut fi complet evitată.

"Dacă ar fi făcut ceva, onorată instanță, orice, pentru a schimba cursul evenimentelor pe 30 noiembrie, atunci cei patru îngeri ai noștri ar fi fost astăzi aici", a spus ea.

"Este devastator și sfâșietor faptul că se pare că niciunul dintre voi nu l-a prețuit sau chiar nu și-a dorit fiul. Dar eu l-am dorit și l-am prețuit din toată inima pe al meu", a adăugat ea. "V-ați dezamăgit fiul și ne-ați dezamăgit pe toți".

În memorii de condamnare separate, procurorii au cerut judecătorului să condamne fiecare părinte la 10 până la 15 ani într-o închisoare de stat, spunând că părinții au arătat o "lipsă de remușcări înfiorătoare".

În special, acuzarea a menționat că James Crumbley a lansat amenințări la adresa procurorului Karen McDonald. "Va exista o răzbunare, credeți-mă", a spus el într-una dintre ele, potrivit memoriului.

Avocații părinților au cerut ca clienții lor să fie condamnați la mai puțin de cinci ani de închisoare fiecare.

Într-un memoriu de condamnare datat 5 aprilie, avocatul apărării lui Jennifer Crumbley i-a cerut judecătorului să îi acorde clientei sale credit pentru cele 27 de luni pe care le-a petrecut în spatele gratiilor și să îi permită să fie plasată în arest la domiciliu "cu o legătură" la domiciliul avocatului apărării, unde poate fi supravegheată.

În acest fel, "doamna Crumbley ar putea să lucreze de la distanță și să înceapă să își reconstruiască viața", dar nu ar fi în libertate în comunitate, se arată în memoriu.

Nota mai arată că Jennifer Crumbley este "extrem de tulburată și plină de remușcări" în legătură cu împușcăturile și a spus că o pedeapsă între 29 și 57 de luni ar fi "mai proporțională" decât cea cerută de procurori.

Într-un memoriu separat din 5 aprilie, avocatul apărării lui James Crumbley a declarat că clientul său și-a "exprimat remușcări semnificative" și durere pentru cei afectați de crime și a cerut judecătorului să îl condamne fie la 28 de luni de închisoare cu credit pentru timpul petrecut, împreună cu o perioadă maximă de supraveghere, fie la 43 de luni de închisoare cu credit pentru timpul petrecut.

Apărarea a negat, de asemenea, că James Crumbley l-a amenințat fizic pe procuror, spunând că acesta "în cel mai rău caz s-a angajat în injurii frustrate".

Ethan Crumbley, în vârstă de 15 ani la acea vreme, a adus de acasă o armă de foc Sig Sauer de 9 mm și a deschis focul la liceul Oxford pe 30 noiembrie 2021, ucigând patru elevi și rănind alți șase și un profesor.

Părinții săi au fost arestați câteva zile mai târziu și acuzați de omor involuntar pentru rolul lor în aceste crime.

La procesele lor, procurorii au folosit mărturii ale supraviețuitorilor împușcăturilor, ale anchetatorilor poliției și ale angajaților școlii pentru a dovedi că părinții au fost "extrem de neglijenți" atunci când i-au permis fiului lor adolescent să aibă acces la armă și au ignorat semnele de sănătate mintală în continuă creștere.

În special, mărturiile au arătat că James a cumpărat arma de foc pentru fiul său în ziua de Black Friday, cu patru zile înainte de împușcături. A doua zi, Jennifer și-a dus fiul la poligonul de tragere pentru a se antrena la țintă.

"Ziua mamei și a fiului testându-și noul cadou de Crăciun", a scris ea după aceea pe rețelele de socializare. Părinții nu au asigurat în mod corespunzător arma de foc, întrucât James Crumbley a ascuns-o în dormitorul lor, dar nu a folosit niciun dispozitiv de blocare, a susținut acuzarea.

În plus, procesele s-au axat pe o întâlnire crucială între angajații școlii, Ethan și părinții acestuia în dimineața zilei în care a avut loc împușcătura.

Ethan fusese chemat în biroul școlii după ce scrisese mesaje tulburătoare pe o fișă de matematică, inclusiv frazele "sânge peste tot" și "viața mea este inutilă", precum și desene cu o armă și un glonț.

Angajații școlii le-au recomandat părinților să îl scoată imediat din clasă și să îi ofere un tratament de sănătate mintală, însă aceștia au refuzat să facă acest lucru, spunând că au de lucru.

De asemenea, soții Crumbley nu au menționat școlii despre recenta achiziție de arme. Ulterior, Ethan a fost trimis înapoi în clasă. Aproximativ două ore mai târziu, a scos arma din rucsac și a deschis focul asupra școlii.

Jennifer Crumbley a depus mărturie la proces și a dat vina pe soțul ei, pe școală și pe fiul ei pentru împușcături, în timp ce nu și-a exprimat niciun regret propriu. "M-am întrebat dacă aș fi făcut ceva diferit, și nu aș fi făcut-o", a declarat ea.

În schimb, James Crumbley nu a depus mărturie în procesul său, iar avocatul său a susținut că pur și simplu nu știa despre planurile sau problemele mentale ale fiului său.

Cu toate acestea, Jennifer Crumbley a fost condamnată pentru patru capete de acuzare de omor involuntar la începutul lunii februarie, iar James Crumbley a fost condamnat pentru aceleași capete de acuzare în martie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Atac armat la o școală din Finlanda. Motivul pentru care elevul de 12 ani și-a omorât colegul
Atac armat la o școală din Finlanda. Motivul pentru care elevul de 12 ani și-a omorât colegul

Copilul de 12 ani care a împușcat mortal un elev la o școală din Finlanda a dezvăluit motivul din spatele actului său, scrie Sky News.

 

Atac cu cuţitul într-o şcoală din Germania. Mai mulţi elevi au fost răniţi. Un suspect a fost reţinut
Atac cu cuţitul într-o şcoală din Germania. Mai mulţi elevi au fost răniţi. Un suspect a fost reţinut

Mai mulţi elevi ai unei şcoli din Wuppertal, oraş din bazinului Ruhr-ului din vestul Germaniei, au fost răniţi într-un atac petrecut în incinta instituţiei joi dimineaţa, a informat poliţia, anunţând că a reţinut un suspect, transmit AFP şi dpa.

Mărturisirile lui Jon, atacatorul de la școală: „Mama a cumpărat pușca sâmbătă, luni mi-am împușcat profesorul cu ea”
Mărturisirile lui Jon, atacatorul de la școală: „Mama a cumpărat pușca sâmbătă, luni mi-am împușcat profesorul cu ea”

Un adolescent închis după ce a folosit pușca de vânătoare a mamei sale pentru a-și împușca profesorul a povestit cum a vrut să „terorizeze" oamenii în speranța că polițiștii îl vor ucide.

Atac armat la o școală din Sao Paulo. O elevă de 17 ani a fost ucisă, alți trei adolescenți răniți
Atac armat la o școală din Sao Paulo. O elevă de 17 ani a fost ucisă, alți trei adolescenți răniți

O elevă în vârstă de 17 ani a fost ucisă, iar alţi trei adolescenţi au fost răniţi într-un atac cu o armă de foc, luni, într-o instituţie şcolară, la Sao Paulo, în sudul Braziliei, anunţă autorităţile locale.

Atac sângeros la o școală din Spania. Un copil de 14 ani și-a înjunghiat profesorii și un coleg. „Le-a spus că-i va ucide”
Atac sângeros la o școală din Spania. Un copil de 14 ani și-a înjunghiat profesorii și un coleg. „Le-a spus că-i va ucide”

Un adolescent a rănit trei profesori și un elev într-un atac sângeros, la un liceu din Jerez de la Frontera, în sudul Spaniei, a anunțat poliția.

 

Recomandări
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.

De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii
De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii

Flăcări uriașe au cuprins, luni, un depozit abandonat din sectorul 1 al Capitalei. S-au auzit câteva explozii, spun martorii, iar incendiul ce a urmat s-a văzut din mai multe cartiere.

Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov
Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov

Resturile unei rachete care a lovit orașul ucrainean Harkov în data de 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană.