Un comando de rebeli a atacat sediul Parlamentului cecen! 8 morti

Dată publicare: 19-10-2010 00:00
Dată actualizare: 07-06-2012 11:59


Rebelii care au ocupat Parlamentul din Cecenia au ...
Un comando de rebeli a atacat sediul Parlamentului...

UPDATE: Cel putin 8 oameni si-au pierdut viata in confruntarea cu aparatul de securitate, dar si in urma unui atac paralel, care a vizat Ministerul Agriculturii.

 

Violentele au readus in discutie incapacitatea Rusiei de a pacifica regiunile pe care le controleaza in Caucaz.

Patru rebeli au luat cu asalt sediul Parlamentului de la Groznai, dupa ce un atacator kamikaze a detonat explozibilul aflat asupra sa. Ajunsi in cladire, separatistii au apucat sa ucida patru persoane, inainte de interventia fortelor de securitate ruse. In primele momente de dupa atac, presa rusa titra ca rebelii i-ar fi luat ostatici pe parlamentari, si chiar ar fi ucis cativa dintre ei.

In cele din urma, trupele federale i-au lichidat pe atacatori fara nicio tentativa de negociere. Autoritatile au anuntat ca in afara celor patru rebeli, au murit trei politisti care asigurau securitatea cladirii, si un angajat civil. Deputatii in schimb, care s-au refugiat la etajele superioare, au scapat teferi. Atacul a avut loc chiar in ziua cand ministrul de Interne al Rusiei sosise la Groznai.

Rebelii ceceni au purtat pana acum 4 razboaie impotriva Moscovei, soldate cu mii de morti, de ambele parti.

Cronologia evenimentelor

11:00 Presedintele cecen, Ramzan Kadirov, a declarat ca toti deputatii Parlamentului din Groznii, atacat de rebeli, sunt nevatamati, in conditiile in care un prim bilant face referire la patru morti, dintre care trei agenti de paza ai adunarii.

"Operatiunea de lichidare a combatantilor si de eliberare a deputatilor si angajatilor a durat 15-20 de minute", a precizat presedintele cecen, potrivit agentiei Interfax.

"Toti deputatii sunt in viata, au fost evacuati din cladirea Parlamentului si sunt in siguranta", a adaugat Kadirov.

09:50 Potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului de Interne din Groznii, cladirea Parlamentului cecen a fost atacata de rebeli, marti dimineata, care au ucis mai multi membri ai serviciului de securitate si au luat ostatici.

09:45 Fortele speciale cecene au blocat accesul in Parlament, iar presedintele Ramzan Kadirov conduce operatiunea de eliberare a cladirii, potrivit agentiei RIA Novosti.

Conform agentiei Interfax, care citeaza o sursa din cadrul fortelor de ordine ruseşti, presedintele Parlamentului cecen, Dukuvaha Abdurahmanov, se afla in cladirea ocupata de rebeli.

09:25 "Parlamentul a fost ocupat. Au fost luati ostatici. Mai multi membri ai serviciului de securitate al Parlamentului au fost ucisi. Nu se stie cati. Un asistent al presedintelui Parlamentului a fost ranit", a declarat un purtator de cuvant.

"O operatiune este in curs", a precizat aceeasi sursa, in timp ce mai multe focuri de arma au fost auzite in zona la scurt timp dupa ora 06.00 GMT (09.00 ora Romaniei), potrivit martorilor oculari.

Atacul s-a soldat cu doi morti, potrivit agentiei RIA Novosti.

08:50 Agentia RIA Novosti, care are un corespondent la fata locului, a confirmat ca mai multe focuri de arma s-au auzit in apropierea Parlamentului in cartierul Leninski din Groznii, capitala cecena.

Parlamentul cecen a fost atacat de rebeli, care au ucis mai multi membri ai serviciului de securitate si au luat ostatici, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului de Interene din Groznii.


VIDEO PROTVPLUS.RO