Importanţi lideri separatişti, arestați de justiţia spaniolă pentru ”răzvrătire”

Jordi Cuixart, Jordi Sanchez
AFP

Doi importanţi lideri separatişti, inculpaţi de ”răzvrătire”, au fost plasaţi de justiţia spaniolă în arest preventiv, o decizie în urma căreia au fost anunţate manifestaţii marţi în Catalonia, relatează AFP.

”Nu are sens, nu avem cuvinte să descriem” această situaţie, ”de aceea îndemnăm societatea catalană să manifesteze mâine (marţi), evident în mod paşnic”, a declarat pentru presă Jordi Bosch, secretarul general al asociaţiei separatiste Omnium Cultural, relatează news.ro.

O judecătoare a decis luni seara plasarea în detenţie a lui Jordi Cuixart şi a lui Jordi Sanchez, care conduc principalele asociaţii separatiste din Catalonia, Omnium Cultural şi, respectiv Adunarea Naţională Catalană (ANC).

CAPACITATE PUTERNICĂ DE MOBILIZARE

Aceste asociaţii au o foarte importantă capacitate de mobilizare, iar inculparea liderilor lor riscă să agraveze şi mai mult criza dintre Madrid şi Barcelona.

Citește și
carles puigdemont
Scrisoarea trimisă de liderul catalan Guvernului spaniol. Cere două luni de negocieri
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Sanchez şi Cuixart, inculpaţi de răzvrătire de către Audienţa Naţională, o înaltă jurisdicţie însărcinată cu dosare de securitate naţională, au fost încarceraţi la închisoarea Soto del Real, în apropiere de Madrid, luni seara.

Vestea încarcerării lor a antrenat ”concerte de caserole” în întreaga Catalonie, în semn de protest.

În noaptea de luni spre marţi s-au răspândit rapid îndemnuri la manifestaţii pe reţele de socializare, anunţând mobilizări în întreaga Catalonie şi nu numai - la Valencia de exemplu.

O scurtă grevă este prevăzută marţi la prânz (13.00, ora României), în vederea reclamării ”eliberării deţinuţilor politici”, dar şi manifestaţii în faţa prefecturilor marţi seara.

Înainte să fie plasat în detenţie, Jordi Cuixart a înregistrat un clip video difuzat în cursul nopţii. ”Bine aţi venit. Dacă vedeţi această înregistrare video, aparatul de stat a decis să mă priveze de libertate”, spune el. ”Vă trimit un mesaj de seninătate”.

Cuixart anunţă în această înregistrare video că, dacă va fi necesar, organizaţia sa va acţiona ”în clandestinitate”, însă în mod paşnic.

Spania se adânceşte, zi de zi, şi mai mult, într-o criză politică fără precedent de când a revenit la democraţie.

În această criză, Madridul îi înfruntă pe separatiştii aflaţi la putere în Catalonia, care ameninţă să declare independenţa în mod unilateral, pe baza unui referendum de autodeterminare organizat pe 1 octombrie, în pofida faptului că a fost interzis de justiţie şi în care afirmă că au obţinut o victorie cu 90% din voturile exprimate, în contextul în care 43% din catalanii cu drept de vot au participat la scrutin.

Jordi Cuixart şi Jordi Sanchez sunt suspectaţi că au încurajat sute de persoane, pe 20 septembrie, la Barcelona, să blocheze ieşirea dintr-un imobil în care efectuau percheziţii, în legătură cu organizarea referendumului, a unor membri ai Gărzii Civile.

Aceşti membri ai Gărzii Civile au rămas în clădire până la miezul nopţii.

Omnium Cultural şi Adunarea Naţională Catalană sunt vârfurile de lance ale separatismului în Catalonia, o regiune împărţită aproape egal între susţinătorii rămânerii în Spania şi cei ai secesiunii.

”DEŢINUŢI POLITICI”

Un purtător de cuvânt al Guvernului separatist catalan a catalogat drept o ”provocare din partea statului spaniol” plasarea în detenţie a celor doi lideri şi i-a îndemnat pe simpatizanţii acestora să rămână paşnici.

”Avem din nou, un lucru trist, deţinuţi politici” în Spania, a apreciat preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont într-un mesaj postat, în engleză, pe contul său de Twitter.

”Libertate celor doi Jordi”, se putea citi pe afişul unuia dintre cei aproximativ 400 de manifestanţi adunaţi într-o piaţă în centrul Barcelonei către miezul nopţii de luni spre marţi.

Aceste detenţii au loc după ce Madridul i-a dat luni un ultim termen de trei zile preşedintelui catalan să revină la legalitate.

De o săptămână, Carles Puigdemont lasă să planeze posibilitatea unei declaraţii de independenţă, sugerând, fără să o spună în mod deschis, că a ”suspendat” această declaraţie în vederea unui dialog cu Madridul.

”Sperăm ca în orele care vin (...), veţi răspunde cu claritatea pe care o cer toţi cetăţenii”, i-a scris premierul spaniol Mariano Rajoy lui Carles Puigdemont.

ULTIMATUM

Rajoy a subliniat luni că mai sunt doar trei zile, până joi, la ora locală 10.00 (11.00, ora României), pentru a se reveni pe drumul drept.

El a răspuns astfel unei scrisori a preşedintelui catalan, în care îşi exprima dorinţa ”să dialogheze în următoarele două luni”, abţinându-se însă să precizeze negru pe alb, aşa cum cere Madridul, dacă regiunea şi-a proclamat sau nu independenţa.

În pofida faptului că societatea catalană este împărţită, Carles Puigdemont estimează că a primit un ”mandat” în vederea unei secesiuni, după referendumul de autodeterminare de la 1 octombrie, care a fost boicotat de către opoziţie.

În cazul în care el insistă, Guvernul central ar putea să suspende total sau parţial autonomia Cataloniei.

Rajoy continuă să refuze orice dialog, atât timp cât separatiştii nu îşi retrag ameninţarea de a-şi proclama unilateral independenţa.

El nu vrea să audă de mediere, iar statele membre ale Uniunii Europene (UE) nici ele, pentru a nu deschide o adevărată cutie a pandorei secesiunilor pe continent.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Spania, la un pas să declanșeze art. 155. Catalonia ar deveni controlată de Madrid
Spania, la un pas să declanșeze art. 155. Catalonia ar deveni controlată de Madrid

Spania s-a apropiat luni de ceea ce numesc „impunerea guvernării centrale asupra Cataloniei”, în vederea împiedicării eforturile liderul catalan Carles Puigdemont de-a proclama independența.

Scrisoarea trimisă de liderul catalan Guvernului spaniol. Cere două luni de negocieri
Scrisoarea trimisă de liderul catalan Guvernului spaniol. Cere două luni de negocieri

Incertitudinea continuă în Spania. Cu două ore înainte să expire primul ultimatum dat de Guvernul spaniol pentru a clarifica dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei, Carles Puigdemont a trimis Madridului o scrisoare.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.