Imediat după Brexit, SUA promit Marii Britanii întărirea relaţiilor bilaterale


Ultimul update: Sambata 01 Februarie 2020 09:27
Data publicarii: Sambata 01 Februarie 2020 09:23
Categorie: Stiri externe
marea britanie sua

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a promis vineri, imediat după Brexit, întărirea relaţiilor bilaterale cu Londra, relatează AFP.

"Vom continua să întărim relaţiile noastre deja puternice, productive şi prospere cu Regatul Unit într-un moment în care ei deschid un nou capitol", a postat el pe Twitter la câteva minute după ieşirea oficială a ţării din Uniunea Europeană.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ieşit oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 la ora 23:00 GMT, după 47 de ani de la aderare, fiind prima ţară care iese din blocul comunitar.

De sâmbătă 1 februarie, Regatul Unit este considerat o ţară terţă, europarlamentarii săi încetează să facă parte din Parlamentul European, iar miniştrii nu vor mai participa la consilii cu omologii europeni.

Odată cu ieşirea din UE, decisă prin referendum la 23 iunie 2016 şi amânată de mai multe ori, începe o perioadă de tranziţie post-Brexit care se va încheia pe 31 decembrie 2020, timp în care Londra şi Bruxellesul vor trebui să negocieze relaţia lor viitoare.

Pentru cetăţeni puţine lucruri se vor schimba în acest interval de timp, când Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, chiar dacă nu va mai participa la procesul decizional al UE.

Prin plecarea a 66 de milioane de locuitori, populaţia UE se va reduce la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%.

De la 1 februarie, Parlamentul European va avea 705 membri, comparativ cu 751 (numărul maxim permis de tratatele UE) înaintea retragerii Regatului Unit. Din cele 73 de mandate care au aparţinut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 vor fi păstrate pentru potenţiale extinderi în viitor.

Sursa: Agerpres

Țara fostă comunistă care a depășit Portugalia și se apropie de Italia la PIB per capita
Cum petrec britanicii noaptea de Brexit. Umor englezesc, dansuri și cântece
Anunțul lui Ludovic Orban privind cetățenii români din Marea Britanie
VIDEO PROTVPLUS.RO