Imagini cu scuturile umane folosite de jihadistii ISIS pentru a scapa dintr-un oras asediat. "Nu am tras, doar am privit"

Dată publicare: 19-08-2016 10:08
Dată actualizare: 22-08-2016 07:04


coloana ISIS fugind din Manbij folosind scuturi umane

Opozitia democratica din Siria a prezentat imagini socante cu momentul in care jihadistii ISIS se retrag dintr-un oras pe cale de a fi cucerit folosind scuturi umane.

Imaginile au fost suprinse in prima jumatate a lunii august, cand orasul Manbij, un punct strategic controlat pana de curand de jihadisti, a fost recucerit de „Fortele Democratice Siriene”, coalitia gruparilor de opozitie seculare care lupta atat impotriva lui Assad, cat si a ISIS si sustinta de americani. In fotografii se vede clar cum islamistii au fugi din oras intr-o coloana protejata de scuturi umane - estimandu-se ca in jur de 2.000 de civili au fost rapiti astfel de ISIS. 

Coalitia internationala impotriva Statului Islamic a anuntat ca urmareste intre 100 si 200 de jihadisti care s-au folosit de scuturi umane pentru a fugi din orasul sirian Manbij, recent eliberat de sub ocupatia lor- declaratia fiind facuta de un responsabil american citat de AFP.

Jihadistii au fost alungati la 6 august din orasul strategic din nordul Siriei pe care il controlau de la inceputul lui 2014, fiind invinsi de fortele arabo-kurde, Cu putin inainte de recucerirea fostului fief al Stat Islamic, in jur de 100 pana la 200 de combatanti jihadisti au fugit in masini sau in camioane, a spus colonelul american Chris Garver, purtator de cuvant al coalitiei cu sediul la Bagdad, in cadrul unei videoconferinte. "In convoi au fost vazuti civili, amestecati printre combatanti in fiecare vehicul", a acuzat el.

Pentru a evita orice pierdere in randul civililor sau pagube colaterale, "fortele partenere ale coalitiei nu au angajat lupta cu convoiul", a precizat Garver. Autovehiculele, a precizat el, erau pline cu combatanti SI, ostatici civili, dar si persoane care se deplasau de bunavoie alaturi de jihadisti, in special membri ai familiilor lor.

"A trebuit sa-i tratam pe toti ca pe persoane necombatante. Nu am tras, doar am privit", a spus responsabilul american, subliniind ca jihadistii, care s-au deplasat spre nord iar apoi s-au despartit, sunt de atunci cautati. "Suntem pe urmele lor", a adaugat Chris Garver, fara a furniza mai multe amanunte, intrucat este vorba de o "operatiune in curs". Potrivit acestuia, mai multe sute de civili din acest convoi au fost eliberati sambata, in timp ce altii au fugit.

Colonelul Garver a mai precizat ca Statul Islamic a trimis in mai multe randuri "civili pe linia frontului" in timpul luptelor pentru cucerirea Manbij. Odata cu recucerirea Manbij de catre coalitia dominata de kurzi dar care includea si combatanti arabi, Stat Islamic a pierdut o intersectie cheie pe principala axa care permitea gruparii sa transporte oameni, arme si bani intre Turcia si sectoarele pe care le controleaza in Siria.

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO