Hassan Rohani, despre discutiile privind programul nuclear: Iranul nu negociaza cu Congresul american, ci cu marile puteri

Dată publicare: 16-04-2015 12:25
Dată actualizare: 19-04-2015 06:57


Hassan Rohani

Presedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat ca nu va negocia cu alesi din SUA, ci cu marile puteri, minimalizand astfel posibilitatea unei actiuni a Congresului american impotriva acordului asupra programului nuclear iranian, relateaza Euronews.

"Tarile din cadrul Grupului 5+1, Camera Reprezentantilor, Senatul american, presedintele american, Executivul american, toata lumea trebuie sa stie ca in lipsa unei stipulari privind anularea sanctiunilor nu va exista un acord", a declarat presedintele iranian.

"Vrem interactiune, vrem bunavointa, vrem respect reciproc", a adaugat el.

Hassan Rohani a facut aceste declaratii in contextul in care presedintele american Barack Obama si Congresul au ajuns la un acord pe tema negocierilor cu Iranul. Potrivit acordului, Obama ofera Congresului dreptul de a respinge orice acord viitor cu Republica Islamica.

Un acord-cadru in vederea acordului final privind programul nuclear iranian a fost obtinut la inceputul lui aprilie, in urma unor negocieri-maraton.

Statele Unite, Iranul si alte cinci mari puteri (Rusia, Franta, Marea Britanie, China si Germania) au stabilit pentru 30 iunie termenul-limita in vederea ajungerii la un acord prin care Occidentul sa ridice sanctiunile impuse Teheranului in schimbul unor restrictionari ale programului nuclear iranian.

Unii republicani s-au opus acordului, afirmand ca Teheranul a beneficiat de prea multe concesii. Ei au insistat intotdeauna ca este necesar sa aiba un cuvant de spus, in cazul in care un eventual acord implica anularea unor sanctiuni economice impuse Iranului de catre Congres.

Pe de alta parte, o delegatie a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica a sosit la Teheran. Expertii internationali vor sa afle mai multe informatii despre cercetarile in domeniul nuclear efectuate de Iran inainte de 2003, in special daca regimul de la Teheran a incercat sa se doteze cu bomba atomica.

Occidentul si Israelul acuza Iranul ca incearca sa fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO