De sărbători, haos pe marile aeroporturi internaționale. Mii de zboruri au fost anulate

Ultima actualizare: 03-01-2022 20:49

Este haos în multe aeroporturi internaţionale. Aproape 10.000 de zboruri au fost anulate şi altele au avut întârzieri de sute de minute, după ce piloţii ori însoțitorii de zbor au fost testaţi pozitiv cu COVID 19.

Cele mai afectate sunt companiile aeriene americane și chinezești.

Deplasările plănuite pentru Crăciun au devenit un calvar pentru milioane de oameni. Luni a fost a patra zi cu mii de curse aeriene anulate din cauza lipsei de personal.

Numeroși piloţi şi alţi membri ai echipajelor au fost nevoiţi să intre în carantină după ce au fost testați pozitiv pentru COVID-19 ori au fost expuși la virus.

”- Încotro?
- Michigan.
- V-au anulat cursa?
- Mda...
- Și ce faceți?
- Am rezervat alt zbor.
- Suntem de la 7 jumate dimineața în aeroport. A fost o zi foarte lungă
”.

Pentru unii a fost ghinion cu repetiție.

Am încercat și anul trecut să ajungem în Hawaii de sărbtori, dar și atunci zborul a fost anulat din cauza pandemiei”.

În Statele Unite, cele mai afectate aeroporturi sunt cele din Atlanta, New Jersey, Los Angeles şi New York.

Probleme și pe navele de croazieră

Imediat ce am ajuns aici, am aflat că zborul nostru spre Maui a fost anulat".

Motivul pentru care zborul nostru a fost anulat a fost din cauza lipsei însoțitorilor de bord. E trist, este foarte trist”.

Pe coasta de nord-vest a Americii au creat probleme și zăpezile abundente. Utilajele nu reușesc să curețe pistele la timp ori să degivreze aeronavele, așa că vremea rea poartă vina pentru alte sute de anulări și întârzieri.

Ne-au urcat în avion, am stat 2 ore si jumătate în avion. Aeronava de lângă noi a fost degivrată și a decolat, dar pe noi ne-au anunțat brusc că a fost anulată cursa”.

Nu le-a fost dat să ajungă la destinația dorită nici unor mii de pasageri veniți pe aeroportul Heathrow din Londra. Duminică, 42 de avioane au rămas la sol şi aproape 50 au avut întârzieri semnificative.

În paralel, încep să fie intens monitorizate şi navele de croazieră. În Florida s-au luat măsuri speciale după ce câțiva pasageri ai unei ambarcațiuni s-a descoperit că erau infectați cu SARS-COV-2.

”Anul viitor vom avea pandemia sub control”

Mai multe porturi din Caraibe nu le-au permis să facă escalele prevăzute. Un alt vas de croazieră, care ar fi trebuit să debarce pasagerii în Puerto Vallarta - Mexic, a fost obligat să readucă pasagerii la San Diego. Asta dupa ce 21 de angajați au fost testați pozitiv, iar autoritățile mexicane nu au permis acostarea.

Experții încearcă totuși să ne insufle optimism în prag de an nou.

Dr. Ashish Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică a Universității Brown: ”Sunt convins că anul viitor vom avea pandemia sub control. Permiteți-mi să vă explic de ce. Nimeni nu credea că acest sezon de sărbători va fi cel la care speram, dar contrastează cu cel de anul trecut. Situaţia e mult mai bună. La viitoarele sărbători de iarnă, coronavirusul nu va dispărea complet, va mai fi printre noi, dar lucrurile vor sta mult mai bine decât în acest an. Virusul va continua să se schimbe, dar la fel o vom face și noi”.

În plus, pe lângă vaccinurile anti-COVID, anul viitor vor fi disponibile şi cele două pastile anti-COVID, - Pax-lovid şi Molnu-piravir, - care au fost deja aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO