Guvernul Japoniei a demisionat. Remaniere in plin conflict diplomatic cu China


Ultimul update: Luni 05 Noiembrie 2012 22:49
Data publicarii: Luni 01 Octombrie 2012 07:02
Categorie: Stiri externe
Yoshihiko Noda, prim ministru Japonia

Guvernul japonez a demisionat luni in cadrul unei vaste remanieri prevazute de premierul Yoshihiko Noda, inaintea alegerilor legislative anticipate si in plin conflict diplomatic cu China, a anuntat purtatorul sau de cuvant, transmite AFP.

"Premierul ne-a anuntat astazi ca va remania guvernul. Prin urmare, toti ministrii au demisionat", a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Osamu Fujimura, intr-o conferinta de presa.

Yoshihiko Noda (foto), reales recent ca sef al Partidului Democrat din Japonia (centru-stanga), ar urma sa-si anunte noua echipa in cursul zilei. El spera ca popularitatea sa, care a scazut dupa adoptarea unei legi ce prevede marirea taxei pe consum, sa creasca.

Pentru a obtine adoptarea acestei controversate legi, el a promis opozitiei de dreapta ca va convoca alegeri legislative anticipate "intr-un viitor apropiat".

Potrivit presei, ministerul Finantelor va fi principala tinta a remanierii. Titularul acestuia, Jun Azumi, ar urma sa renunte la portofoliu in schimbul postului de secretar general al Partidului Democrat din Japonia, o responsabilitate majora in cadrul aparatului in contextul in care urmeaza alegeri.

El ar urma sa fie inlocuit de Koriki Jojima, un deputat putin cunoscut marelui public, care a lucrat, in culise, la cresterea taxei pe consum. Nominalizarea sa ar fi o surpriza, avand in vedere ca presa evoca saptamana trecuta pentru acest post numele actualului vicepremier Katsuya Okada.

Ministrul Afacerilor Externe, Koichiro Gemba, si cel al Apararii, Satoshi Morimoto, ar urma sa-si pastreze portofoliile, intr-o perioada marcata de un conflict diplomatic cu Beijingul pe marginea unor insule din Marea Chinei de Est. De asemenea, Noda ar putea numi in cabinetul sau o personalitate perceputa ca fiind apropiata Chinei, Makiko Tanaka, acesta fiind un semn al bunavointei in ceea ce priveste Beijingul.

Tanaka ar putea deveni ministru al Educatiei. Chiar daca nu va avea un rol diplomatic oficial, numirea sa va fi, inainte de toate, simbolica, potrivit presei nipone. Makiko Tanaka este fiica fostului premier Kakuei Tanaka, care a contribuit la normalizarea relatiilor dintre Japonia si China si a carui imagine este si acum pozitiva la Beijing.

Sursa: Pro TV

Tags: japonia, guvern,

VIDEO PROTVPLUS.RO