Guvernul Angelei Merkel acuza Turcia de spionaj. "Luptele prin interpusi" care s-ar fi mutat pe teritoriul Germaniei

08-03-2017 16:22


simpatizant PKK arestat in Koln

Avertisment al Germaniei la adresa regimului Erdogan, pe fondul racirii relatiilor intre cele doua state.

Guvernul german a avertizat miercuri ca s-a inregistrat o intensificare semnificativa a spionajului turc din Germania, unde tensiunile din comunitatea turca au escaladat inaintre de referendumul de luna viitoare privind sporirea puterilor prezidentiale, relateaza Reuters.

Agentia de informatii interne BfV a afirmat ca diviziunile din Turcia dinainte de referendumul din 16 aprilie se reflecta si in Germania. In acelasi timp, relatiile tensionate dintre Berlin si Ankara, care s-au deteriorat dupa tentativa de lovitura de stat din luna iulie, vizandu-l pe Erdogan, au ajuns la un nivel si mai scazut in urma unei dispute privind mitingurile electorale turce din Germania. „BfV observa o crestere semnificativa a eforturilor de spionaj ale Turciei in Germania”, se arata intr-un comunicat, ce nu ofera alte detalii.

Presedintele BfV Hans-Georg Maassen si-a subliniat ingrijorarea in legatura cu tensiunile dintre turcii de drepta din Germania si sustinatorii PKK. „Este un pericol ca aceste lupte prin interpusi intre sustinatorii PKK si extremistii turci nationalisti, de dreapta sa escaladeze pentru ca este un potential mare de pericol in ambele grupuri”, a adaugat el.

El nu a vorbit de suspiciunile de spionaj, insa a avertizat in urma cu doua luni ca Germania nu va tolera astfel de operatiuni turce in interiorul granitelor sale. Procurorul federal german a lansat in ianuarie o investigatie privind posibile acte de spionaj ale clericilor trimisi in Germania de Ankara.

Miercuri, ministrul german de Externe Sigmar Gabriel s-a intalnit cu omologul sau turc Mevlut Cavusoglu la Berlin si a spus ca luptele interne din Turcia nu ar trebui importate in Germania.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO