Guvernatorul unei provincii afgane a fost ucis cu o bomba ascunsa in microfon

15-10-2013 10:05


Afganistan

Guvernatorul provinciei afgane Logar a fost ucis, marti, in explozia unei bombe ascunse intr-un microfon, in timp ce lua cuvantul intr-o moschee.

Atacul a avut loc dupa rugaciunea care marcheaza inceputul Aid al-Adha, sarbatoarea musulmana a sacrificiului, au anuntat autoritatile locale, citate de AFP.

"In aceasta dimineata, guvernatorul Arsala Jamal rostea o alocutiune dupa rugaciunea de Aid, cand a fost ucis de o bomba ascunsa in microfon. Alte opt persoane au fost ranite", a declarat pentru AFP Din Mohammad Darwish, purtatorul de cuvant al acestei provincii care se invecineaza cu Kabulul.

Acest atac nu a fost revendicat pentru moment, dar ar purta marca insurgentilor talibani care, de un deceniu, si-au multiplicat atentatele impotriva puterii afgane, a fortelor de ordine si aliatilor lor NATO.

Talibanii isi concentreaza atentatele in sud-vestul tarii, dar de cativa ani au progresat catre nord si catre capitala Kabul, ceea ce provoaca temeri privind revenirea razboiului civil in tara dupa plecarea celor 87.000 de militari ai NATO, la sfarsitul lui 2014.

Statele Unite negociaza in prezent cu Kabulul mentinerea unei forte reziduale americane in tara dupa acest termen, dar pentru moment nu a fost semnat niciun acord. Autoritatile afgane incearca, de asemenea, sa aiba un dialog cu insurgentii pentru a stabiliza tara dupa 2014.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO